2011. december 29., csütörtök

Border Fancy kanári

Ezen kanárifajta onnan kapta nevét, hogy kitenyésztésének helyszíne Skócia és Anglia határvidékén (határ/border) terül el. Sajnos eredetét homály fedi. Senki sem tudja pontosan, hogy mikor jelent meg először. A legvalószínűbb, hogy a 18. század végén a 19. század elején találkozhattunk vele elsőként. „Wee Gem” fantázianévre hallgatva lett közismert ez a fajta az 1800-as évek közepén és csak 1890. július 5-én keresztelték hivatalosan is Border Fancy kanárira. Ezt  követően a Border kanári nagyon gyorsan az egyik legkedveltebb kalitkamadár lett a Brit-szigeteken.

Alakkanári lévén igen jellegzetes a külseje. Standard leírása a következő:

Fej és nyak: a fej rendkívül kerek, minden szögből nézve lekerekített, elegáns. A szem tisztán látható. Ha a csőr alsó és felső kávájának a vonalát továbbvisszük a fej felé annak közepén található a szem. A nyak finom, összhangban van a fejjel és szépen követi az ívet egészen a testig. (max 10 pont)

Test: telt és szépen kerekedik lefelé a háton egészen a faroktőig. A mellkas is szép kerek, de nem elnehezült. Felülről és hátulról nézve a madárnak szimmetrikus „körte” alakúnak kell lennie. (max 15 pont)

Szárnyak: Szépen illeszkedjen, közel zárjon a testhez, fedje a hátat úgy, hogy az első és második evezőtollak találkozzanak a farok tetejénél. (max 10 pont)

Lábak: A lábak közepesen hosszúak és egy kicsit vékonynak tűnnek. Harmóniában kell lenniük a madár testével és méretével, lehetővé téve számára a vidám, hetyke mozgást. Makulátlanul tisztának kell lenniük és egymással is összhangban. (max 5 pont)

Tollazat: Zárt, határozott és jó minőségű, sima, selymes, fényes megjelenésű, mentesen mindenfajta fodrosságtól vagy durvaságtól. (max 10 pont)

Farok: Zárt és keskeny legyen, a faroktőnél pedig tömött és szépen lekerekített. (max 5 pont)

Testtartás: Csak félig kiegyenesedett tartású. 60 fokos szöget zár be az ülőrúddal. Viselkedésére jellemző, hogy vidám és hetyke. (max 15 pont)

Színe: Szinte minden árnyalatban lehetséges, de a színtáplálás kizáró körülmény a versenyen. Színei legyenek gazdagok, finomak és tiszták. (max 15 pont)

Méret: Az ideális mérete a fej tetőpontjától a farok végéig 5,5 inch, azaz 14 cm. Nagyon fontos, hogy a testhossz összhangban legyen a madár egyéb jellemzőiben. (max 5 pont)

Egészség: Jó kondíciót és tisztaságot kell, hogy sugározzon. (max 10 pont)



 A Border gyűrűmérete 3.4mm. 

Kiállításokon a bordereknek saját kalitkájuk van, amelyben 2db. 14mm átmérőjű ülőbot van, egymástól 6 drótszál távolságra elhelyezve.

Bírálathoz a C.O.M. hivatalos besorolása szerint a Bordereket az E szekció 35-36-os osztályába kell nevezni.

Hivatalos standard rajz 1930. (Captain Lacoustre)

Hivatalos standard rajz 1958 (JR. Thomas)

Hivatalos standard rajz 1985 (Phil Warne)