2013. április 28., vasárnap

kanári fészek típusok

A kanárik, mint a többi valódi pintyféle ( a díszpintyekkel ellentétben) nyitott fészket készítenek, amikor eljön az ideje. A költési időben, ehhez némi segítségre van szükségük, hacsak nem akarjuk, hogy a tojók, az etetőbe vagy egyéb, arra alkalmatlan helyre tojják le tojásaikat. A kereskedelemben több, különböző típusú  fészekcsésze kapható, amely, megfelelő alapot nyújt a tojók munkájához. Ezek többsége műanyagból vagy fémből készül. Ennek köszönhetően, a fiókák kirepülése után, azok könnyen tisztíthatóak és tökéletesen fertőtleníthetőek. Ám e készségekbe, a tenyésztők többsége, valamilyen bélést is rögzít. Ennek oka, hogy amennyiben a tojó nem készít rendes fészket vagy ha kihullik a fészekanyag a csészéből, a tojások a csupasz műanyagra kerülnek. Így viszont könnyebben megsérülnek, ráadásul a tojó nem tudja megfelelően melegíteni a tojásait, ergo nem lesz sikeres a költés.
A fészekcsészék, kosarak béleléséhez van aki előre gyártott vagy saját kezűleg készített betétet használ. Ezek legtöbbször vastag filcből vagy valamilyen préselt anyagból ( kókusz, kender, szizál,stb.) készülnek. Ezek általában elég vastagok, így a tojások akkor sem hűlnek ki, ha csupán a bélés van a fészekben. Vannak akik a tojások lerakása után ki is vesznek a fészekből minden egyéb fészekanyagot, nehogy a fiókákat a szülők azzal együtt véletlen kirántsák. Van azonban olyan tapasztalat is, miszerint a rettegett vértetveknek és  azok petéinek eszményi búvóhelyet jelentenek. Sűrű szövése, réteges szerkezete miatt a vegyszerek, porok, nem járják át 100 % osan. Erre megoldást jelent a költések közötti vegyszeres áztatás, vagy az elégetés.
Én azonban más megoldást találtam madaraim számára, amely természetes, könnyen használható, a madarak nem idegenkednek tőle és főleg olcsó.
A bélés anyagául örökzöld fenyőfélék hajtását használom, mert 1- könnyen hozzáférhető, 2-ingyen van, 3- könnyű vele dolgozni, 4- természetes gyantatartalmánál fogva egyesek szerint riasztja az élősködőket.
Hogy hogyan alkalmazom, azt a következő képkockákból megtudhatja aki arra kíváncsi:
 
 kanári fészek bélelése, 
nest lining for canarys

A befűzött hajtások, stabil alapot adnak a szizálszálaknak, nem mozdulnak el, nem engedik kihullani a réseken a fészekanyagot.
A költés végeztével, egyszerűen kitördelem, az addigra megszáradt tuja vagy hamisciprus hajtásokat, a fészket pedig fertőtlenítem.
A következő néhány fotó, a madarak pozitív hozzáállását bizonyítja: