2011. november 29., kedd

Stafford kanári

A 1970-es évek végén egy csapat angol kanáritenyésztő felvetette annak a lehetőségét, hogy létre kellene hozni egy olyan madarat, mely amellett, hogy alakkanári és kontyos, mindemellett piros színű is. A tenyésztő tisztában voltak azzal, hogy hasonló madár már eddig is létezett a kontinensen, azonban ez fel sem vehette a versenyt az új angol változattal. Lényegében egy olyan piros színkanárit kell elképzelni, amelynek amelyik úgy nézett ki, mint a Crest alakkanári. Ezután Peter Finn, Jack Askins és még sok más tenyésztő nekiálltak kidolgozni a standard leírást, hogy megkönnyítsék azon díszmadárkedvelők dolgát, akik ezzel az új fajtával kívántak foglalkozni.

1987-ben Zoe Finn, Peter Finn lánya, a Perry Hill Kiállításon Birmingham-ben bemutatta az első olyan madarat, melyet azóta Stafford kanáriként ismernek el. A kiállítást nagy felbolydulás követte a tenyésztők körében és sorra jelentek meg a cikkek a Cage and Aviary Birds magazinban. Futótűzként terjedt, mindenki be akart szerezni ebből az új fajtából egy-egy párt. Ezt követően 1988-ban létre is jött az angliai Stafford Kanáry Klub (SCC).

1990-ben az SCC kérte felvételét a Nagy-Britanniai Kanári Szövetségbe, valamint a Stafford kanári, mint új szekció felvételét. 1950. után, a Fife kanárit követően, ez volt az első, melyet felvettek a listára.

A 1990-es években sok amerikai tenyésztő látogatott Angliába, hogy többet tudjon meg a Stafford kanáriról. Köztük volt George Gay is, aki a későbbiekben segített megszervezni az Amerikai Stafford Kanári Szövetséget (SCCA) és melynek első elnöke is ő lett. Az amerikaiak ezt követően elfogadták, a madár nevét és megkezdték a standard leírások kialakítását, hogy létrehozzák a Stafford kanárik családját. A standard kidolgozásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a meglévő leírások eltérnek attól az iránytól, mely felé a tenyésztők haladnak, ezért az új leírások kidolgozását Dr. Achmed El Soussi-ra bízták. Hat különböző elképzelést alakított ki, melyből hármat nyújtottak be a SCC-nek jóváhagyásra. A SCC által jóváhagyott leírás képezi a mai napig az amerikai standar-et.

A következő években a Stafford kanári iránti érdeklődés tovább nőtt, mind Angliában, mind Amerikában és időközben a SCC szabályzatának mintájára létrehozták az 1992-ben megszületett SCCA-t.

Sok változás történt a ’90-es években, többek közt a mozaik változat leírása is megtörtént, valamint megállapodás született arról is, hogy a Stafford szekcióban részt vehetnek a fajta sima fejű változatai is (mindaddig csak kontyos egyedeket versenyeztethettek). Penny Berrill-t bírták meg a simafejű változat leírásának megalkotásával. Az angolok vélekedés a simafejű változattal kapcsolatban csak annyiban különbözik az amerikaiétól, hogy bár Angliában is kiállíthat a tenyésztő simafejű példányt, de többnyire csak a saját kedvtelésére, ugyanis Angliában csak kontyos madár nyerheti meg a versenyt.

(Az eredeti angol cikk írója Mr. Stephen Berrill, aki az Angliai Stafford Kanári Klub titkára.)