2011. december 5., hétfő

Yorkshire kanári

A Yorkshire kanári tenyésztésének és a kiállítások szervezésének ösztönzésére alakult meg 1894-ben a Yorkshire Kanári Tenyésztők Klubja. A Yorkshire kanári tenyésztése egyébként, a Bradford környéki gyapjúüzem munkásaihoz volt köthető, az igazi otthona mégis Nyugat-Yorkshire volt és az itteni tenyésztés hozta meg számára a világhírnevet.

A Yorkshire kanári a legnagyobb méretű az ismert kanárifajták közül. 1894 óta az ideális madár leírása sok-sok változáson ment keresztül. Azt beszélték, hogy az első Yorkshire kanárik annyira vékonyak és hosszúak voltak, hogy egy jegygyűrű végig tudott csúszni a madáron, természetesen ez valószínűleg csak legenda. Manapság a legnagyobb változás az eredeti standardhez képest az, hogy a madár felső fele, a vállai zömökebbek, szélesebbek lettek. A jelenlegi standard leírás kb. 40 évvel ezelőtt született, megalkotója S.R. Golding volt. A mai napig ez a modern leírása a világ Yorkshire kanáriainak. Állása az óra mutatóihoz hasonlítható, mikor az 7 óra 5 percet mutat. Széles vállai és karcsú dereka miatt is kiérdemelte, hogy a testőrség tagjaihoz hasonlítsák a korabeli Nagy-Britanniában, így büszkén viselte kezdetben a „Kanárik testőre” nevet.



Angliában, ahol kitenyésztették, a mai napig az egyik legnépszerűbb kalitka madár. Egy egy kiállításon akár 1000 példányt is indítanak, azonban az USA-ban például elég ritka, így ott nehéz is tökéletes példányokat beszerezni.

A Standard leírás szerint a mindig kerek, telt és meghatározó és összhangban kell lennie az emelkedő és szélesedő vállakkal. A szemmel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy profilból szemlélve a madarat, megközelítőleg az arc közepén helyezkedjen el, ne pedig a fejtető felé. Ez egy határozott kifejezést ad a madárnak.

A vállakról azt lehet elmondani, hogy szépen kerekedjenek, szélesedjenek és egybeolvadjanak a fejjel. Mellkasa telt és mély, csőre pedig arányos és finom legyen.




Alkatának össz megjelenése a legfontosabb, hiszen alakkanáriról beszélünk. A fejnél még szinte kerek és ez hosszan nyúlva a farokig teljesen elkeskenyedik. A nyak legyen rövid és tömzsi. A madár határozott megjelenése egyenességet, bátorságot sugározzon. Nem véletlen kapta a Testőr becenevet. A szárnyaknak nem szabad túl hosszúnak lenniük, de szépen végigfutva a háton találkozzanak a faroktollakkal.

A C.O.M. rendszerben szervezett kiállításokon a következő besorolás szerint kell nevezni a Yorkshire-okat:
E121-122 Yorkshire lipokróm
E123-124 Yorkshire melanin
E125-126 Yorkshire tarka
A páratlan szám a kollekciót, míg a páros szám az egyéni nevezést jelöli.
Elhelyezésük az un. alagút típusú kalitkában történik, amelyben rendhagyó módon egymás alatt vannak az ovális keresztmetszetű ülőpálcák. Ezek mérete 16 X 9 vagy 13 X 8 mm.