2011. december 13., kedd

Norwich kanári

Viasz Péter cikke a Díszmadár Magazin weboldaláról:

"A fajtát az Unió országaiban általánosan tartják és tenyésztik. Magyarországon sajnos rajtam kívül elég kevesen foglalkoznak vele komoly szinten. Örömteli viszont az, hogy kiállításainkon látva ezeket a "bucifejű gombócokat", egyre többen határozták el, hogy tenyészteni kívánják.

Kelet-Angliában a XVII. század végén a Norfolk grófságban kitenyésztett alakkanári fajta. Standard nagysága 16 cm. Zömök testalkatú, minden oldalról nézve gömbölyded alakot mutat. A nyak szinte nem látható. A csőre rövid, kúp alakú. A fej telt, minden oldalról gömbölyded. A farok egyenesen folytatódik a háttól kezdve rövid és keskeny. A farok végén egy kis befűzés megengedett. A testtartása 45 fokot zár be az ülőrúddal. A tollazat sűrű, selymes, a szárny teljesen hozzásimul a testhez, a váll nem emelkedhet ki a testből. A lába rövid, a combja tollal fedett legyen!

A tenyészpárok összeválogatása jól átgondolt párosítást, szakértelmet igényel, ezért a fajtát gyakorlottabb tenyésztőknek ajánlom.

Ezzel nem szeretnék senkit sem elriasztani a tenyésztésétől, csupán arról van szó, hogy az érzékeny tollágyazat miatt a párba állítás helyessége nagyon fontos. Ez alatt azt értem, hogy egy intenzív, vékonyabb tollszerkezetű madarat párosítsunk egy lazább, ún. buffásabb tollszerkezetű B-s madárral. Még egy nagyon fontos tudnivaló a Norwich tenyésztésénél az, hogy a kikelt fiókáit nem, vagy nem kielégítően eteti. A tenyésztés megindításakor egy bármilyen jól nevelő tojót is indítani kell a Norwichal együtt. A Norwich tojó a fiókák kikeléséig mindent ugyanúgy csinál, mint egy átlag színkanári. Általában szépen kiüli a kotlási időt. Csak a kikelt fiókákkal nem törődik. Ezeket egy napon belül átrakjuk a dajka tojó alá, akár az ő fiókái mellé, és az ugyanúgy felneveli őket, mintha a sajátjai lennének. Itt persze ügyeljünk arra, hogy maximum 4-5 fióka legyen a dajka tojó alatt. Erre a néhány dologra odafigyelve sok örömöt okoznak ezek a nyugodt viselkedésű, de szép énekű kanárik. A standard szerint a Norwich kanári színezhető, de én nem vagyok híve a szervezet színezőanyaggal való terhelésének. Bármilyen színben előfordulhat. Remélem egyre több tenyészetben találkozunk ezzel a nagyon szép alakkanárival."