2011. november 28., hétfő

Spanyol Raza kanári

1931-ben megalakult az egyik legrégebbi egyesület a Barcelonai Kanári Szövetség, melynek célja az volt, hogy kitenyésszenek egy kis méretű, feszes tollazatú kanárit, melyet az ország nevét viseli. Így kapta ez  a kanári fajta a "Spanyol" nevet, melyet tévesen fordítunk és nevezünk Spanyol Raza-nak, hiszen a "Raza" szó fajtát jelent, így a madár nevének helyes fordítása pusztán annyi lenne, hogy: Spanyol kanári. Az olaszoknál, a két latin nyelv hasonlósága folytán ez így is van és pusztán spanyol kanárinak hívják.

1936 és 1939 között a válságos, háborús időkben nagyon sok példány elveszett, de néhány tenyésztőnek hála az egyesület és a versenyek megmaradtak.

Egy 1948-as madridi madárkiállításon szerepelt először a spanyol törpekanári, de már Spanyol Raza névre keresztelve. Nyolc évvel később, 1956-ban a Barcelonai Kanári Szövetség Kongresszusán nemzetközileg is elismerték ezt a kanári fajtát, melynek végleges C.O.M. leírása is, az őt létrehozó egyesület egyetértésével alakult ki.

A fajta egy időben majdnem feledésbe merült, de aztán 1977-ben egy genovai kiállításon ismét bemutatták, illetve egy évvel korábban 1976-ban létrejött az első Raza Kanári Klub Spanyolországban. 1977. évet követően ezen egyesület tagjai adták az első ilyen madarakat a német Lothar Schüller és Paul Putz tenyésztőknek, akik ezzel megkezdték a Spanyol Raza németországi tenyésztését. Ezt követően azonban csak 1998-ban alakul meg Németországban az első raza klub.



Az alábbi kép részletesen mutatja a Raza jellegzetes hibáit.

Amennyiben kiállítjuk madarainkat egy olyan rendezvényen, amelyet a C.O.M. szisztémája szerint szerveznek, akkor a következő besorolást kell alkalmaznunk a nevezéskor:
E139-140 Spanyol raza lipokróm
E141-142 Spanyol raza melanin
E143-144 Spanyol raza tarka
A páros számok az egyéni, míg a páratlanok a kollekcióban(4 madár) történő nevezését biztosítják.
Elhelyezésük hivatalosan Border típusú kalitkában történik, amelyben két 12mm-es ülőrúd van, egymástól 5 drótköz távolságra.
A Spanyol kanári gyűrűmérete 2,5 mm.