2011. december 28., szerda

Crested kanári

A Crested kanári története igen volatilis, annak okán, hogy népszerűsége nagyon ingadozó volt az idők folyamán. Az 1800-as években talán a legnépszerűbb kanári volt, ezért is nevezték akkoriban a „Kanárik Királyának”. Akkori népszerűségének köszönhetően rendkívül drága madárnak számított, így értelem szerűen csak a leggazdagabbak tartották, bár ugyanezen népszerűség volt az oka annak is, hogy számuk gyarapodott és így idővel az áruk is csökkent. Azáltal, hogy elterjedt lett több új kontyos kanári fajta kialakításában vett részt. Manapság népszerűsége ismét növekszik és mára már az egyik legrégebbi és leghíresebb angol fajtának számít.

A konty, mint alakváltozat a 18. században bukkant fel először, ezt követően több tenyészetben is felfedezhető volt, azonban csak a kiállítások kapcsán vált népszerűvé. Így volt ez a viktoriánus idők közepén a Crested és Norwich kanárival is.

Az 1870-es években kezdték kitenyészteni a Crested kanátit, melyhez a Lancashire és a Norwich kanárikat vették alapul. Eleinte úgy is hívták, hogy „Kontyos Norwich”, azonban az idők során jelentősen elvált küllemében egymástól ez a két fajta, így manapság már helyesen csak Kontyos kanárinak, pontosabban angol nevén Crested kanárinak hívják. Az I. világháborúban jelentős veszteségeket szenvedett ez a fajta is a többihez hasonlóan.

Ezen fajta egyik legfőbb jellemzője, a kontyossága, melyből neve is származik, de ennek ellenére a fajta szerves részér képezik a sima fejű példányok is, melyek elengedhetetlenek a jó tenyésztési eredményekhez. Nagytestű kanárinak számít, dús tollazattal, nagy fejjel. A hatalmas fej,vastag, tömzsi nyakban és széles, mély testben folytatódik. Viszonylag alacsony. A konty nem túl nagy, de kerek és dús a tollazata.

Tenyésztését tekintve itt is fontos figyelemmel lenni arra, hogy kontyos egyedet sima fejű egyeddel párosítsunk, valamint arra is, hogy "buffos" tollazatú egyedet általában durvább tollazatúval állítsunk párba. Két buffos egyed párosítása dúsabb tollazatot és nagyobb testméretet eredményezhet, azonban a legtöbb esetben a tollcisztásodást is garantálja.

A standard leírás garantálhatja a jó tenyészeredményeket, ezért ennek létrehozása minden fajtánál elengedhetetlen. A Crested kanári esetében az angliai fajtaklub fektette le előszőr ezeket a szabályokat, melyeket a következőkben taglalok:

A Crested kanári esetében a legfontosabb szempont a konty alakja és mérete. Nem szabad túl nagynak lennie, ugyanakkor legyen dús, hosszú vékony tollakkal, kicsi  középponttal a szemek és a csőr viszonylatában. Ha kellően dús, akkor lehet lapos is a konty, de a lefelé ívelő, lekonyuló kontyot előnyben részesítik.

Alkatát tekintve hasonlítható a süvöltőhöz. Széles hát, szépen ívelő mellkas, rövid és keskeny farok. A szárnyak a testhez simulnak és ne érjenek túl a farok tövén. Tömzsi nyak és rövid csőr jellemzi. Jó kiállású madár rövid lábakkal, úgy hogy a combokat takarja a tollazat. A fej legyen kerek, széles és telthosszú széles tollakkal. A széles szemöldök pedig szigorú tekintetet kölcsönös a madárnak. Bírálatnál, ha a kontyos teljesen egyformán kerültek megítélésre, akkor általában a kisebb madár van előnyben, de alapvetően nem a madár hossza a mérvadó. Sokkal fontosabb a madár kondíciója és megfelelő súlya.

Mindenképpen hátrány a pontozásnál, ha a konty túl közel van a csőrhöz vagy a háthoz, ha nem jó helyen van a középpontja, ha túl hosszú, vagy ha nem jól osztott. Nem szabad, hogy a farok túl hosszú legyen, vagy hogy a tollakban fodrosság legyen. A lábak se legyenek túl hosszúak, valamint ne fedje a testét olyan mennyiségű pehelytoll, amely megnehezíti az alakjának bírálatát.
A bírálathoz a madarakat a színkanáriknál használatos kiállítási kalitkában kell bemutatni,amelyben két,14mm átmérőjű ülőpálca van, egymástól 12 cm-re.


Crest kiállítási kalitka az Old Variety Canary Association (OVCA) oldaláról
A Crested madarakat nevezéskor az E-szekció 53-54-es osztályába, míg a Crestbredeket az 55-56-osba kell besorolni.Itt a páros számok az egyéni nevezést jelölik. A páratlan számokkal a kollekciókat nevezik, ahol a benevezett négy -egyforma színű,nemű,korú-madár pontszámai összeadódnak.Ezen felül pontozzák a harmóniát is, mármint,hogy a madarak mennyire egyformák.
53.-54. Crested
55.-56. Crestbred