2011. december 5., hétfő

London Fancy kanári

"A polgárosodás következtében, főleg angol tenyésztők jóvoltából igen népszerűek lettek az alakkanárik. Szinte minden nagyobb település, grófság önálló fajtával dicsekedett. Csak felsorolom: 1750-1850 a „nagy lizard” a Manchesteri KIPUSZTULT. 1850-1880 Lancashire, 1860-Norwich, 1880-Yorkshire, 1890-Border Fancy, 1925-Gloster Fancy.

Volt ebben az időben, Angliában egy különlegesen szép kanári fajta a London Fancy. A madár teste egyöntetű ARANYSÁRGA. A FAROK ÉS a SZÁRNYEVEZŐK FÉNYES FEKETÉK. Mérete a mai ismereteink szerint 14-15 cm. Megjelenésében az amerikai Goldfinch hímjére hasonlít sapka nélkül. /Carduelis tristis/ Sajnos képet nem találtok e szép madárról, mert 1899-után bizonyítható adat sem található róla.

A LONDONI 1700-1845 között volt a legelterjedtebb. Talán ha nincs a divat, és az angol tenyésztők is megfontoltabbak akkor az alakkanárik mellett megmentik ezt a gyönyörű madarat. Egyetlen reményünk, hogy az angol szakirodalom a standard leírását megőrizte. Azóta nagyon sokan megpróbálták sok-sok munkával újra teremteni a londonit, de sikertelenül. Német újságban én is láttam színes fotót londoni aláírással, de az sajnos csak egy szépen sikerült szimmetrikus madár volt. Hajdanán elnök koromban egy országos kiállításra én is manipuláltam egy ilyen madarat kedvcsinálásra.

Meggyőződésem, hogy a kudarc ott keresendő, hogy ez a madár a lizarddal lehet rokonságban, ennek pedig az eredetéről-őséről alig tudunk valamit. Kutakodásaim alapján nem lehetetlen, hogy őse nem a Wild canári azaz a Serinus canaria, hanem valamelyik más vad serinus."

Lakó Antal hozzászólása azzal kapcsolatban, hogy hogyan és milyen körülmények között pusztult ki a London Fancy kanári. (IDRE fórum, 2008.06.19.)