2011. december 5., hétfő

Belga Bossu kanári

A „Belga Bossu” kanári neve szó szerinti fordításban „Belga Púpos” kanárit jelent, amit nem kell sokat magyarázni, ha az ember szemügyre veszi ezt a madarat.

Származása magyarázza a belga nevet, idős, púpos emberre emlékeztető alakja pedig, a púpos megnevezést. A legrégebben kitenyésztett alakkanári fajták közé sorolják, hiszen leírásokból kiderül, hogy már a 17. században ismerték ezt a változatot. Akkoriban a madár hosszabb volt, mint jelenleg.

Népszerűsége csúcsát a 19. században érte el, majd a két világháború között a teljes kihalás veszélyeztette. Jelenleg a Bossu kanári kedvelők arról számolhatnak be, hogy ez a fajta világméretű népszerűségnek örvend napjainkban.

Alakja a leginkább úgy jellemezhető, hogy az 1-es számot formázza. Farka hegyétől a csőre végéig legalább 17 cm-nek kell lennie.


Faroktollai hosszúak, egyenesek, a farok tömör, merev és zárt végű. Lábai hosszúak, részben merevek és kissé ferdék. Tollazatát tekintve: a tollai egyenesek és nem fodrosak. A vállak közt a háton hiányzó tollak adják magas vállainak és púposságának jellegzetes karakterét. A combjait toll fedi ellentétben a részben csupasz Olasz Gibber vagy Spanyol Giboso fajtákkal.