2012. szeptember 25., kedd

Látogatás Gergely Andrénál


Egy általam régen várt látogatást sikerült nyélbe ütni idén augusztusban. Az egyik korábbi bejegyzésünkben már említett képzeletbeli „Lizard-aranyháromszög” egyik sarkát kerestem fel Kistarcsán, egy csendes kertvárosi utcában. Vendéglátóm, Gergely André neve ismerősen cseng a roller kanárisok és a pergő galambosok között is, ám látogatásom egyik apropóját most a Lizard kanári, másikat egy eddig csak fél füllel hallott régi-új kanári változat adta.
A házimunkában megfáradt madarász rögtön a kanárik nyári rezidenciájához vezetett. Egy roller és néhány lipocrom piros mozaik  mellett a Lizard kanári három színváltozata röpködött a volierekben. Itt a madarak, két, egyenként 1 X 1 X 2,2m-es belső röpdén osztoznak. Az elkülönítésre a színtáplálás végett van szükség, mert André, már a kiállításra készülve szeretné elkerülni, hogy az arany és kék „gyíkok” belekóstoljanak a piros Lizardok speciális lágyeleségébe. A röpdében nincsenek hosszú ülő-rudak. A kanárik számára olyan rövid pálcák vannak felerősítve, melyeken szinte csak egyesével férnek el a madarak, kerülendő a tollhúzogatásból eredő sérüléseket. Ezt még tovább csökkenti az ülőpálcák egymástól való távolsága, melynek köszönhetően szinte el sem érik egymást a jószágok. Ez a Lizardoknál egy kardinális probléma a toll mintázat speciális jellege miatt. A pálcák alatt egy ferdén álló lemezt láthatunk, amely, mint egy „fecskepelenka”, megakadályozza, hogy egymásra piszkítsanak a kanárik. Az eleséget sem a földön, hanem egy kis állványon kapják a madarak, így a tollazat nem szennyeződik olyan könnyen, a kanárik tiszták és jól ápoltak maradnak .
A tágas, de inkább magas, mint hosszú nyári röpdékben a madarak kellően meg erősödnek és a vedlés is problémamentesen zajlik. Mivel André, asztalos végzettségű felmenőitől örökölte a fa szeretetét, a férőhelyek saját kezűleg és persze fából, készültek. A fa természetéből adódóan a résekben esetleg megbújó élősködőkre, fokozott figyelmet fordít. Prevenciós jelleggel használja a RAID csótány és hangyaírtó aeroszolos készítményt, amely a madarakra nem jelent veszélyt. Illetve a börzéről, kiállításról hazaérkező saját és vásárolt madarakat( és az állományt 4 havonta) lecseppenti egy speciális, bőrön keresztül is felszívódó szerrel, a DRH Ivermectinnel. A látogatás során készült képeket, nyitott röpde ajtón keresztül tudtam készíteni. Ez megkönnyítette a fotózást, ráadásul egy kismadár sem szökött ki. Látszólag tudatában voltak a szereplésüknek, rendkívüli közreműködésről tettek tanúbizonyságot. Utólag is köszönet Andrénak, hogy ezt így lehetővé tette.

A madarak alaptakarmánya, gyári magkeveréken alapuló saját mixtúra, melynek összetevőihez munkája révén könnyedén hozzájut, hiszen a Galamb Hungária Centrum üzletében dolgozik. A receptet is megosztotta velünk:
Az összetétel 100kg-ra pontosan:
-50kg TEURLINGS EURO TOP alap kanári keverék
-17kg fénymag
-7kg négermag
-6kg kendermag
-4kg édes repce
-4kg hántolt zab
-2kg lenmag
-2kg fehér köles
-2kg hántolt napraforgó
-2kg fehér perilla
-2kg vörös muhar
-2kg spenótmag
Ebből kapnak a madarak fejenként, naponta 5-7.5 ml-t.
A lágyeleség száraz összetevői: egy rész darált háztartási keksz egy rész KING rovaros lágyeleség és egy rész WITTE MOLLEN lágyeleség. Kb. 15 dkg száraz lágyeleséghez reszel 1 közepes répát és 1 főtt tojást és 1 evőkanál darált diót(vagy mogyorót mikor mi van). Tenyésztés alatt csíráztatott magot is kapnak, ami repce négermag fehér köles búza és mungóbab keveréke.
A képen feltűnő lehet a piros Lizardok között két furcsán tarka kanári. Ezek egy újonnan kezdett tenyészprogram első eredményei. Nemrégen tűnt fel Kelet-európában és kezd mind több hívet gyűjteni egy a görög mitológiából ismert trák dalnok után, „Orpheus” névre keresztelt kanári változat. Nem tudom, hogy ő is képes-e hangjával megszelídíteni a vadakat, de rendkívüli taníthatóságának köszönhetően egy nagyon jó énekes-kanárit sikerült kitenyészteni. Ez a madárka egy többszörös fajtahibrid, melynek felmenői között megtaláljuk a Lizardot is. André ismeretei alapján az egykor volt „Hunyadi-énekes” is egy ilyen keverék kanári lehetett. Ezt szeretné Ő is reprodukálni és erre irányuló törekvései nyomán keltek ki ezek a jobbára tarka kis madarak. Következő lépésként egy újabb énekes kanári fajta „bekeresztezése” a cél. Remélem folyamatosan be tudunk számolni az eredményekről, hogy a blog olvasói is követhessék a kísérletet.
 Következő állomásunk a lakás egyik helységét kisajátító madárszoba volt, ahol a tenyésztés folyik, ha eljön az ideje. A hímek októberben a tojók karácsonykor kerülnek ide. A berendezések szintén saját készítésűek. Méretük 100X40X30 cm. André szerint a tágas tenyész kalitkák fontos előfeltételei a megfelelő szaporulatnak. A sok mozgás, repülés kiváló vitalitást eredményez a madaraknak. A hímeket csak a harmadik tojás lerakásáig hagyja együtt a tojókkal. A boxok készítésénél is fontos alapelv volt a praktikum. Könnyen tisztítható, anyagokat használt (rétegelt lemez, habosított PVC), az előlapokat saját elgondolása alapján gyártatta le, például: külön kis biztonsági ajtóval a gritt etetőnek. Még a színválasztás is a költőpárok nyugalmának megteremtését szolgálta. A kihúzható tálcák, műanyagból készültek, melyek így könnyen fertőtleníthetőek lettek. A fészkek egy ajtóhoz kerültek, mely révén a fészek kontroll könnyebb és kevésbé zavarja a madarakat, mintha keresztül kéne nyúlni az egész kalitkán. 
 A fészekcsészék faltól való távolságát úgy állapította meg, hogy a kicsik ne tudják „bevakolni” azt. Ez az esztétikum mellett a higiénia miatt is fontos. A szintén műanyag fészkekbe egy kerek filclap kerül, ami gyakorlatilag egy kárpitosipari alapanyag. A képen látható, hogy már most be vannak élesítve a férőhelyek, mintha már kezdődne is a tenyésztési szezon. Ebben a szobában található még egy nagy röpkalika, melybe a fiatalok kerülnek abban az átmeneti időszakban, ami a leválasztás és a  külső röpdébe telepítés között eltelik. Van egy-két polc a különböző kupáknak, melyek horgász-,galambász- és madarász versenyek után kerültek ide Kistarcsára. A tenyészmunka adminisztratív eszközei is itt kapnak helyet. A tenyészidőszak eseményeit rögzítő napló és az egyedi pedigrék formanyomtatványai is.
Beszélgetésünket a teraszon folytattuk, ahol kiderült, vendéglátóm komolyan hisz a régi öregek által lejegyzett tapasztalatok, receptek és fortélyok erejében. Jó néhány kuriózumot is tartalmazó könyvgyűjteményében, Fodor Pál és Kordován Mihály munkái mellett dr. Karl Russ kanáris könyve is feltűnt. A korszerűbb és a bírálati szempontokat is figyelembevevő ismeretek elmélyítése érdekében is ápolja és próbálja terjeszteni a néhai Müller Endre szellemi és materiális hagyatékának egy részét. Ezek közül kaptunk meg egy  25 kanári változat C.O.M. standardját tartalmazó gyűjteményt is. Az önképzés is tetten érhető e mögött a sok felhalmozott információ mögött és hogy ennek mások is haszonélvezői lehessenek, André megszerezte az EE európai szövetség bírói minősítését is. Csak nehogy felkérjük egyszer egy kis szakmai bemutató megtartására!
Terveink szerint, ha egy mód van rá, a szaporodási időszakban szeretnénk újra ellátogatni Gergely Andréhoz, hátha sikerül még pár hasznos információt megtudni a költés és fiókanevelés, vagy éppen a tenyészpárok összeállításával kapcsolatban.