2012. január 22., vasárnap

Vestfáliai kanári (der kleine Westfale)

Bad Salzuflenben láttunk, két számunkra ismeretlen kanári változatot. Az egyik ezek közül a Westfalicus. A kiállítási térben ugyan, de a többi kanáritól mégis jól láthatóan elkülönítve voltak kiállítva( 10 db madár) . Nagyon egyöntetű kis állomány volt, csupa fekete-vörös(bronz) madár. Volt sima fejű  és volt kontyos is. Border típusú kalitkában pattogtak jobbra-balra. Nagyon élénkek, mozgékonyak voltak. Ránézésre úgy tűnt, hogy az egyik ős talán a Fife lehet, a másik nyilvánvalóan valamelyik kontyos változat. A németek mentalitását, hozzáállását ismerve gondolom a Német-kontyost vették elő.

Az interneten próbáltunk utánajárni, hogy mégis ki fia borja, de eddig nemigen találtunk pontos leírást a madárka eredetét illetően. Az viszont kiderült, hogy már a 2008-as Bad Salzuflen-i bajnokságon is bemutatkozott ez a fajtajelölt. Mivel a Westfalicus-ok nem voltak bírálati lappal ellátva és a katalógusban sem találtuk őket, arra jutottunk, hogy ez egy a DKB/AZ által- még el nem ismert változat lehet, amelyik most járja ki az utat magának. Mindamellett akinek tetszenek a kistestű kanárik( a Spanyol vagy a Fife) azoknak ezeken is megakadna szemük, mert igen "jópofa" kanárik.

Mivel a standard leírások kint voltak a kiállítási állványon, úgy vettük, hogy azt nekünk szánták... A legfontosabb kritériumok a fej formája , a konty minősége  és a testalkat. Két típusban (simafejű és kontyos) mutatható be.

A konty, a fej, a nyak és a csőr bírálata 15 pontból indul: Fejét magasan hordja, jól lekerekített és méretében harmonizál a testtel. A konty zárt és kerek, látható, de a lehető legkisebb középponttal. Ennek a pontnak elölről és oldalról nézve is a fejtető közepén kell lennie. A kontynak látható átmenet nélkül kell a nyakon lefutnia. Oldalról nézve a konty széle egyenes legyen. A szemek láthatóak. Lényeges jellemvonás a jól látható nyak, ami az ábrákon, a rajzolt madarak esetében is határozottan megjelenik.A csőr rövid és lekerekített.

Testalkat/alak ideális esetben 10 pontot ér: A mell és a has vonala elegánsan lekerekített.A hát ívelt. A madár formája  egy rövid, kompakt alakot mutat. Méret tekintetében, a Kis Vesztfáliai kanári nem haladhatja meg a 11,5 cm-t. Az ennél kisebb méretet 10,5 cm-ig tolerálják. A bírálatkor ez a biomarker 20 pontot is érhet. A tollazat selymes hatású. A sima tollak szorosan illeszkedve alkotják a hiánytalan tollazatot.Ezért is 10 pont adható. A szárnyakat zártan, testhez simulva tartja. A szárnyvégek a farokfedő tollakat befedve, egymást nem  keresztezve találkoznak a háton.Mindezt újabb 10 pontért.

Lényeges, hogy a Vestfáliai testtartása az ülőpálcához képest, 55-60 fokos szöget vegyen fel. Ez 10 ponttal esik latba a bírálatkor. Szín: Minden vörös alapú, klasszikus melanin variációban előfordulhat.A színezettségnek egyöntetűnek, telítettnek és ragyogó hatásúnak kell lenni. Ezért 10 pont adható. 5 pont adható a farok minőségéért: A rövid tollak egy szoros, keskeny farokban állnak össze,a végén lehetőleg egy kis bemetszéssel. A faroktollak szárnyvégektől  mért hossza:25-30 mm. A lábszár finoman pikkelyes, hossza arányos, összhangban áll a többi testrésszel. A comb egy kicsit látható.Ezek 5pontot érhetnek.

Összbenyomás: Ilyenkor még egyszer megvizsgálják a madarat.Tiszta állapotban, jó kondicióban kell lennie. Viselkedjen élénken, természetesen, "mutassa magát ". Fontos a  kalitkába történő beszoktatás. A kalitka állapotának és tisztaságának is ebben a szakaszban van jelentősége. Fontos 5 pont lehet a végelszámolásnál.

Ez a kanári, ahogy a fent fotón is látható,  fekete-vörös színben is létezik Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan kerül a vörös szín egy gyakorlatilag zöld madár tollába. Találtunk néhány érdekes korabeli dokumentumot, nem csak színkanári, hanem alakkanáris vonatkozásban is amely közelebb vihet a megoldáshoz. Szerintem minimum két út van.Ráadásul, hazai madarász körökben is terítékre került már a téma nem egyszer. Ezeket is megpróbáljuk összeszedegetni és amint megvan feltoljuk az oldalra.