2012. január 19., csütörtök

Német Vöröstarka kanári (Deutscher rotschecke)

Bad Salzuflenben, a börzén jártunkban-keltünkben pillantottuk meg ezt a változatot. Első ránézésre Német Kontyosnak vagy Staffordnak tűntek. Később- a fajta egyik első tenyésztőjével folytatott levelezésünkből-kiderült, nem csak nekünk szúrt szemet a hasonlóság. A felkészült tenyésztők, fénymásolt standard leírásokkal és minőségi fotókból összeállított albummal is készültek az érdeklődők felé. Mivel az ilyen nagy rendezvényeken sokszor kapcolok prospektus és névjegykártyagyüjtő üzemmódba, gyorsan magamévá tettem egyet a Német Vöröstarka(NV) kritérium rendszerének leírásaiból.

A legtöbb pontot ( 35 pont) a fej és/vagy a konty jó minőségével szerezheti a madár:
A konty ( Haube) kerek legyen, a lehető legkisebb középpontból induljon a fejtető közepéből. Oldalt a szemekig, míg elől a csőrig érhet.
Síma fejű alaknál követelmény a széles kerek fej és a határozott, jól látható szemöldök.
Az alak és a méret, bírálatkor 15 pontból indul: A test erős és zárt,kompakt formát mutat. A hát vonala, mint egy képzeletbeli egyenes köti össze a fejet a farok végével. A mell-has-altest tömege egy harmonikusan lekerekített alakot vegyen fel.A madár mérete 13-14 cm.
15 pontot ér a tollazat: A tollak hibátlanul és hiánytalanul fedjék a madarat.A farok harmonikusan illeszkedik a testhez, vége enyhén bemetszett.
A színezetre 10 pont adható:A NV alapszíne a vörös.Ez egyenletesen telített és ragyogó legyen.
Tarkaság 10 pont:A tarkaság minden melaninvariációban előfordulhat. A foltoknak kontrasztosaknak, jól láthatóan elkülönülőknek kell lenniük.
10 pontot ér a testtartás amelynek az ülőpálcával bezárt szöge 45 fok. A madárnak életrevalónak, vitálisnak kell látszania.
Kondíció-5 pont: A kanári legyen tiszta és "mutassa magát". Legyen jól beszoktatva a kalitkába. Élénk legyen, de ne ideges. A tiszta, rendezett küllem ugyanígy jellemezze a kiállítási kalitkát is.
.Hazaérkezve megkerestük emailen Alfred Palmot aki a fajta egyik alapítója, hogy szerezzünk egy-két plusz információt erről a változatról. Elmondta, hogy az első inspirációt 2000-ben, egy birminghami kiállításon meglátott tarka, Stafford kanáritól kapta. Ezt a mozaikos mintázatot próbálta meg rögzíteni a Német Kontyos kanáriban, amivel egyébként már 1975 óta kísérleteznek. Mivel sajos a Stafford és a Német Kontyos igen hasonló madarak, ezért lehetetlen elismertetni az előbbit a C.O.M.-nál. Ezért barátaival  (egyébként jelenleg 16 tenyésztő dolgozik a változat tökéletesítésén) egy új standardot fogalmazott meg és ennek mentén próbálják elfogadtatni a fajtajelöltjüket a DKB/AZ-vel. Ehhez azonban az szüksées, hogy a két nagy kiállítás, Bad Salzuflen-DKB és Kassel-AZ valamelyikén egy olyan 10 madárból álló csapatot     (1 kollekció és 6 egyéni nevezésű madár) tudjanak kiállítani amelyikben a madarak átlagosan 88 pontot tudnak szerezni a bírálaton. Ezt meg kell ismételniük még kétszer, hogy elismerjék a fajtát és bejegyezzék a standardját. Elmondása szerint nagy lelkesedéssel és odaadással dolgoznak, de a siker még várat magára. Az új fajták elismerésének menetéről, később bővebben is írunk, mert a közelmúltban is izgalmas versenyek zajlottak, nemzetek és madarak között , még akár C.O.M. szinten is.
Források:
http://deutscherotschecken.beepworld.de/
 http://www.dkb-online.de