2012. január 5., csütörtök

Olasz Gibber kanári

Az 1900-as évek elején olasz tenyésztők egy csoportja olyan madarat alkotott, amely már-már természetellenesnek mondható, ez a madár az Olasz Gibber kanári. Pontos eredete nem ismert, azonban a küllemi hasonlóság okán arra lehet következtetni, hogy a Dél-Holland Fodros kanári lehetett kitenyésztésének egyik kiindulópontja. Természetesen nagyon sok mindenben eltér tőle. A Gibber kisebb termetű, vékonyabb és sokkal kevésbé fodros.
Kép, Salvatore Cirmi és Márton András jóvoltából

Ez a vékony alkat valószínűleg annak a tenyésztői elgondolásnak az eredménye, hogy a hagyományos sima+buff tollazat párosítása helyett a tenyésztők csak a sima, vékony tollú egyedeket párosították. Ennek következtében tollai nagyon vékonyak, kemények és több helyen hiányosak, ezáltal éppen ellentétes minőségűek, mint a legtöbb fajtánál. Ahhoz, hogy ennek a fajtának a speciális külső jegyeit meg lehessen tartani, a tenyésztők gyakran éltek a beltenyésztéssel, melynek káros hatásai a madár idegrendszerén nyilvánvalóan látszanak. Gyakorta előfordul, hogy ennek következtében a viselkedése zavart és rázza az ülörudakat.






A madár alapvetően a 7-es szám formájára emlékeztethet bennünket. A Gibber azon alakkanári fajták egyike, ahol ötvöződik a természetestől eltérő testtartás és a fodros tollazat. Alapvetően három testrészén: a vállain, a mellkasán és a lágyék résznél kell fodornak lennie, azonban ez sokszor nehezen kivehető a hiányos tollazat miatt. A mellkas és a comb kopaszságát nemcsak a hiányos tollazat, hanem a fodrok elhelyezkedése okozza.


A C.O.M. standard leírása szerint:

A nyak hosszú, megnyúlt és karcsú, háta pedig keskeny, de szimmetrikus. A szárnyai hosszúak és egyenesek, szorosan a testhez simulnak. Faroktollai szintén hosszúak és egyenesek, egy vonalban a test vonalával. Feje kígyószerű, vékony és kicsi. Mellkasán, mely szintén vékony és kicsi a szegycsont mindig meztelen. Lábai hosszúak, merevek és egyenesek, combjai pedig csupaszok. 14-15 cm hosszúnak kell lennie.





 Kiállításra történő nevezéskor a Gibbereket az E szekció 21 (kollekció) és a 22 (egyéni) csoportjába kell nevezni.

A Gibber gyűrűmérete 3mm

Kiállításon az un. "alagút" típusú kalitkában kerülnek bemutatásra, amelyben 2 db. 12 mm átmérőjű ülőpálca található. Rendhagyó módon egy pálca alul, egy fölül van elhelyezve.


Az Olasz Gibber költőpár a fészekben
Az Olasz Gibber eteti fiókáit