2012. január 19., csütörtök

Japán Hoso kanári 1.

A japánok az 1900-as évek eleje óta próbálkoztak azzal, hogy kitenyésszenek egy új alakkanári fajtát, melyet a C.O.M. is elfogad. Ez egy holland cikk adatai alapján 1920-ra sikerült is nekik! Több, már létező fajtát is segítségül hívtak a projekthez, így elsősorban a Skót Fancy kanárit. Többek közt emiatt többször érte is őket az a vád, hogy a Japán Hoso nem más, mint egy lekicsinyített Skót Fancy. Sokan gondolják úgy, hogy nem más mint a Berni és a Müncheni kanári keresztezése a Skót Fancy-vel. (A személyes véleményem az, hogy a Hoso népszerűsége adja számára a megkérdőjelezhetetlen létjogosultságot.)

A cél egy kicsi mozgékony, aktív madár kitenyésztése volt. Külleme nagyon jellegzetes félhold alakú. Faroktollai az ülőrúd alá kanyarodnak, ezért azok a tenyésztők, akik a Japán Hoso tartására adták a fejüket, mindenképpen oda kell hogy figyeljenek erre a sajátosságra. Hossza mindösszesen 11-11,5 cm. Feje kicsi, félkör alakú, nyaka hosszú, vékony.

A párosításkor a többi alakkanárihoz hasonlóan nagyon kell figyelni arra, hogy buffos és nem buffos egyedeket állítsunk párba.

Az eredeti cikk írója azt a tapasztalatát írta le, miszerint nagyon jó szülők, szépen költenek és nevelnek. Mindig megetetik a legkisebb fiókákat is. Kezdő tenyésztőknek is ajánlott.


A japán "hoso" szó jelentése egyébként nem mást, mint sovány, vékony, nyúlánk vagy karcsú, de azt hiszem a lenti kép láttán ez nem is megkérdőjelezhető!