2013. február 24., vasárnap

Tárva-Nyitra



 Nyitra. 2013.02.24.
Ez a hétvége sem telhetett el egy jó kis "utazós börze" nélkül, így hát ismét felkerekedtünk (most) öten (Gergely André, Papp Laci, Berényi Béla, Horváth Péter, és Jómagam.
Nyitrát vettük célba, így nem kellett túl messzire menni, de azért nagyon korai volt az ébredés(már annak akinek volt lehetősége aludni..). Az útnak megvoltak a maga viszontagságai, úgymint rossz időjárás meglepően pocsék (nem akarom csúnyábban mondani..) útminőség és az emberek csípős jókedve! Természetesen az ilyenkor "szokásos" vicces élcelődésekkel telt az út nagy része! Mindezek ellenére időben megérkeztünk és az ott szokásos szervezett beléptetéssel találkoztunk! Egy kis negatívum hogy viszonylag messze lehet parkolni a bejárattól. És a nem megfelelővilágítás miatt sokan (köztük mi is..) egy igen nagy sártengeren keresztül jutottunk el a már sokak előtt ismert Fedett, "fűtött", jól megvilágított, elrendezett asztalokkal megtöltött csarnokba!
 Úgy ahogyan itthon is. Ja ,nem -itthon inkább csak sár van...
Bár korán megérkeztünk, még nem voltak sokan. Azt hittük ez így is marad, de hamarosan megtelt az egész csarnok. Kerestünk egy asztalt és akinek volt az kipakolta a kis motyóját. És irány meglesni a kínálatot. Én papagájosként kb azt láttam amire számítottam az eddigi tapasztalatokból! Semmi "Ritkaság", viszonylag gyenge minőség,

 viszonylag kevés gyűrűzött madár, nem megfelelő árusító kalitok, nem megfelelően elhelyezett madarak-mindezek ellenére legtöbb helyen magasabb árak mint nálunk! 
Itt szeretném megemlíteni azt a "ketrecet" vagy inkább dobozt amit itt már többször láttam. Ezt úgy kell elképzelni hogy osb-ből van összecsavarozva és amazont árusítanak benne-DE- akkora méretű hogy az amazon csak éppen elfér benne de már lehajolni sem tud. Tehát evés/ivás kizárva.. (Inkább csak egy üveg bor férne el benne). Ezeket nem rosszindulatból mondom, ezen nem kell megsértődni! Ez így volt!! De természetesen voltak üdítő kivételek is!! Kulturált szállítókban, megfelelő madárszám, ki írt információkkal!! 
Hozzáértő barátaim szerint az Európai kultúrmadarak kínálata a megszokottól eltérően gyér volt, de természetesen ezekből amúgy sem hoztunk volna, hiszen nálunk TILOS a tartásuk :) ! Gondolok itt ilyenekre mint: mutációs zöldikék és európai pintyfélék különböző hibridjei kanárival( csíz, zöldi, stigó, csicsörke)
Természetesen madár felvásárlók most is voltak, és természetesen jó alacsony áron vették át a madarakat...
Nagyon nagy pozitívum hogy külön csarnokban lehetett étkezni, és a galambokat, szárnyasokat, kutyákat, kecskéket(??) is külön csarnokban árusították. Volt egy kis "zöldségpiac" feeling is, de az sem akadályozta a madár vásárlókat/árusokat!
További előny hogy a felszerelések kínálata igen széles körű volt és sok minden olcsóbb is volt mint nálunk! 
Elég sok magyar Magyarral találkoztunk. Természetesen jó néhány kup... akarom mondani tenyésztő is jelen volt a télen szaporodott madaraival! De hát mindenkit úgy szeretünk ahogy van! 
Összességében nem ez volt a legjobb börze amit itt láthattunk már. A "gyenge" kínálat mondjuk betudható volt annak is hogy ugye tél van, és most máshol sem túl erős a kínálat de magas az ár! Ilyen a "tavasz"... Remélem a képek igazolják a leírtakat, és  átadnak valamit  a börze ízéből!!
Néhány alak-kanári :



Nagy Ferenc, Albertirsa
Berényi Béla, Kecskemét