2013. február 17., vasárnap

Börze Erfurtban



Peti barátom nemrég felhívott hogy van-e kedvem kimenni vele Erfurtba. Mivel mostanában többször tettünk hasonló túrát ezért erre sem mondtam nemet!
Így hétvégén ismét felkerekedtünk, hogy felderítsünk egy újabb európai madárbörzét. Most hárman vágtunk neki a túrának, Lipták Józsi barátunk is csatlakozott hozzánk ezért egy nagyon jó - "beszélgetős/tapasztalat cserélős" út kerekedett az egészből! 

Az utat péntek este hét körül kezdtük meg, de az esetlegesen rossz  útviszonyok miatt kicsit kérdéses volt az, hogy megérkezünk-e időben. Szerencsére szinte végig tűrhető volt az időjárás, csak néhol volt olyan rossz hogy 80-nal is alig lehetett haladni. De a jó autónak és a profi sofőrnek ( nekem :o)  ) köszönhetően időben/ gond nélkül megérkeztünk. A(z ott..) szokásos komoly szervezettség fogadott minket. Szinte semmi sorbaállás, gyors parkolójegy váltás majd kulturált, jól kialakított parkolóban helyfoglalás. Aztán elég hamar sikerült is jegyet vennünk és bejutnunk. Jegyvásárlás közben (aminek ára igen borsos- a mi keresetünkhöz. Itthon ennek a 10%.áért is húzzák az emberek a szájukat!) megfigyeltem hogy az eladókat - vagyis kalitkáikat- szigorúan ellenőrzik. Mégpedig hogy valóban kettesével vannak-e elhelyezve, megfelelő méretű kalitokban! Ezek méretei fel is voltak tüntetve a bejáratnál! Sajnos erről nem sikerült képet készíteni mivel akkora tömeg volt, hogy esély nem volt rá!

Természetesen egy nagy, fűtött csarnokban zajlott ez a börze is. Összességében nem voltak sokan (persze Zwolléhoz képest. Straubingtól viszont nagyobb volt!), ezért nem voltak az asztalok úgy összezsúfolva, hogy ne lehessen elférni. Én, mint ahogy szoktam, a papagájokat figyeltem, így hamar rájöttem hogy ez sem egy "papagájos" börze lesz.. Főként egzóták és kanárik voltak itt is. Természetesen azért nem csak a kommersz madarak voltak-sőt! A nálunk ugye szigorúan tilos (de mindenhol máshol legálisan tartható!!!) vadmadarak tárházával lehetett találkozni! Mivel én nem értek hozzájuk, ezért nem tudom megosztani, hogy mik is ezek, de hozzáértő barátaim viszonylag meg voltak elégedve a felhozatallal. Az árakra is azt mondták, hogy elfogadhatóak. 


(fekete kobalt zsezse 90 Euró/pár, normál zsezse 60 Euró/pár) Én csak annyit láttam, hogy ami nálunk mondjuk kb. 1500 Ft ott 10-20 euró közt volt, gondolok itt, mondjuk a rizspintyekre. Vagy egy törpe fürj is 5-10 euró közé esett, itthon pedig ugye... Mondjuk az is igaz, hogy ezek olyan színekben voltak, ami nálunk nem éppen elterjedt-de ezt itt nem nagyon lehetne érvényesíteni! Hullámos 8-15 euró között-szintén gyönyörű színekben ( egy helyen az volt kiírva: "rainbow". És valóban minden színben tündököltek..)  és persze zártgyűrűvel! Standard hullámos pedig 20 eurótól, persze az "apraja". Nimfákat 12 eurótól láttam, de ezek nem voltak még valami szépek.

 Kanárik a kint megszokott (szerintem magas) árakon  mentek. Sárga mozaik kanárik 60 euro/pár. Lipokróm sárga kanárik 35 euró/db.
Ami kint már szintén megszokott, de azért én még mindig megakadok rajta, hogy külön madárkifogó ketrecek voltak felállítva, amiket ugye nem mindenki használt.

 De meg is volt a következménye; röpködtek a madarak. További (kint szintén megszokott!) érdekesség számunkra a családias környezet! Gyerekeknek ugráló vár, rajzasztalok, színezők, stb., persze ingyenesen. Valamint a hangulatos talponállók ahol persze sörön és virslin kívül mást is kínáltak-ezt mondjuk nem ingyen.
 Felmerülhetne bennünk az, hogy érdemes lenne kivinnünk oda madarakat eladásra. Nyugodtan felejtse el mindenki!! Minket minimum haza zavarnának, de még lehet, hogy meg is büntetnének! Mondom, milyen feltételeknek kell megfelelni. Először is a mindenféle orvosi papír, amit szigorúan ellenőriznek, de előre azt nem tudni, hogy tőlünk milyet is fogadnak el. Ez leinformálható biztos, de ehhez nem elég egy alapszintű nyelvtudás sem!! Aztán ugye az említett sztenderd kalitok, kalitonként két madárral! Ez persze betartható csak nem olcsó móka. Aztán arra fel kell készülni, hogy ott senki nem beszél magyarul! És nem is túl segítőkészek, ha csak magyarul mekegünk. Én összesen öt embert hallottam magyarul beszélni, ebből hárman mi voltunk. A németek pedig amúgy is, inkább a honfitársaiktól vásárolnak, ezzel is a helyi gazdaságot erősítve. Persze voltak itt is kereskedők/felvásárlók is de ők messze nem a felsorolt árakon szedték a madarakat. 

Az igaz hogy nem számított nekik csak a darabszám, olyan tirki/tarka színű kanárikat is vették halomra, hogy itthon (és kint mégúgy sem!) egy tenyésztőnek se kellene!! Nekik ezért nem lenne érdemes kivinni a madarakat, mert igen borsos az útiköltség de ők ugye alacsony áron szedik a madarakat.
Ami még érdekesség, hogy a helyi hatósági állatorvosok civilben "razziáztak" és a parkolóban lófrálva arra figyelmeztettek, hogy a megvásárolt madarakat nem hagyhatjuk az autóban, mert megfáznak! Tehát csak akkor hozhatom őket ki, ha már indulunk haza! Nem igazán érdekelte őket hogy eddig is (és ez után is) kint voltak tartva, fűtetlen helyen! Vitatkozni velük pedig nem érdemes, mert pillanatok alatt ott van egy másik hatóság, akit úgy hívnak, hogy politzei! 
"Röviden" ennyit érdemes tudni erről a rendezvényről. A képek lehet,hogy nem a legjobb minőségűek, de azért remélem vissza ad valamit az egészből.
Nagy Ferenc. Albertirsa
Köszönjük a beszámolót és a képeket!