2013. február 13., szerda

az Olmütz kanári

Minden világkiállításon lehetőséget kapnak azok a tenyésztők is, akik egy új változat kialakításán dolgoznak. Az ilyen nagy formátumú rendezvények, fontos mérföldkövei az új változatok végső elismeréséhez vezető hosszú útnak. Az idei, hasselt-i világkiállításon Cseh tenyésztők kitartó munkájának gyümölcseiben gyönyörködhettünk, amikor az alak kanárik szekcióján rágtuk keresztül magunkat.
A változat neve Olomouc Kanári. A madarakon nem lehet nem észrevenni a Lizard kanárira utaló jeleket és a változat kitenyésztéséről szóló internetes cikk, nem is rejti véka alá ennek a klasszikus kanárinak a „felhasználását”.
A kiállításon jelenlévő madarászok beszélgetésekor, még az „achát-Lizard” névvel is illették ezeket a madarakat.
A tenyésztői munka, napjainkig, immár 9 éve folyamatosan zajlik.
Ennek a változatnak a kialakításánál barnás színű Lizard kanárikat és klasszikus Lizardokat, a Vectist és egy holland fajta tulajdonságait gyúrták össze, melyek közül az utóbbi két  fajta, a konty kialakításánál játszhatott főszerepet.
A cikk szerint  az Olomouc, tollszerkezetileg lehet intenzív (A), nem-intenzív(B), valamint mozaik (CI, CII)jellegű is.
Ennek a változatnak-mint ahogy az a fentiekből már kiderült- létezik kontyos és sima fejű formája is. Ám ez a konty, ellentétben a legtöbb „sapkás” kanárival, nem kell, hogy egy határozott pontból induljon. Sőt követelmény, egy egyenes vonal megléte-mely határozottan a csőr irányába mutat- amely mintegy kettéválasztja a kontyot. 
A konty tollainak színe változatos lehet, mint ahogy a Lizard sapkája, ám előnyt élveznek a sötét sapkával bíró kanárik.
Súlyos hibának számít, a konty takarásában, a szem körül kialakuló lipokróm színeződés (szemüveg) és/vagy a tarkón kialakuló kopasz, toll nélküli foltok jelenléte.
Az Olomouc simafejű alakjának lehet különböző alakú sapkája, ám a sapka nélküli (non cap) egyedek előnyt élveznek. A simafejű (plain-head) madarak fején egy határozott fehéres mintázat kezdődik, amely lenyúlik egészen a hát tollaira, ahol ez a rajzolat foltokká állhat össze.

Ha a madár sapkás, akkor ennek a rajzolatnak a sapka mögött közvetlenül kell kezdődnie.
A madarak mellén, egy a fajtára jellemző mintázatnak kell lenni. Ám az, hogy e rajzolat pontokból vagy sarló alakú mintákból áll össze, mellékes. A rajzolat nélküli melltollazat, a tökéletlenség tökéletes jellemzője.

A leküzdendő hiányosságok tehát a következők:
 
Konty, határozott elválasztás nélkül
Csupasz, toll nélküli folt a konty mögött, a tarkón
Fehér mintázat hiánya a símafejű madarak fején
A fehér mintázat hiánya a hát tollain
A fehér foltok hiánya a háton
Rajzolat hiánya a mellkason
Alak és méret közelebb áll a Lizardhoz, mint a szín-kanárihoz




Forrás: www.lizardcanary.com