2012. május 9., szerda

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)Európában őshonos, de a világon sokfelé elterjedt. Kertekben, mezőkön, városi területeken útszélen, töltések mentén is megterem, mindössze nem túl száraz talajra és elengedő napsütésre van szüksége. Egész nyáron virágzik, de legnagyobb tömegben áprilisban és májusban.

6–20 cm magasra nő meg, A szár elágazó, a kocsányok a fő szár mellett terjednek szét. Tőlevélrózsás, alapi levelei lándzsásak és (kacúrosan) fogazottak, a felső levelek ép szélűek. A fehér virágok laza fürtökben nőnek, sugaras szimmetriájúak, négy szirommal. A magház és a becőketermések háromszögűek, ék alakútól a szív alakúig változnak („táska formájúak”), a lapos, felfelé álló termés a vékonyabb, csúcsos részével csatlakozik a kocsányhoz.

Magvai nedves környezetben viszkózus anyagot bocsátanak ki, amihez a vízhez kötődő életciklusú rovarok hozzáragadnak és végül elpusztulnak. Ez felhasználható a szúnyogok irtására, mivel a növény elpusztítja a szúnyog lárváit, így egyfajta proto-húsevő növénynek is tekinthető.

Egyéb elnevezései:  Palackfű, csapka, pásztorerszény, paptarsoly, pásztortarsoly, szűkésfű vagy szívkésfű, paperszény, békatarsoly, békalencse, büdös szaporafű, pásztor ostora (Meliusnál), vérállatófű, porcogófű, vadmustár, élekhalok, gezemice, istentáskája, libazsázs.

Felhasználása:  Ismert vérzéscsillapító hatása, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is. Flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kálciumsókat, kolint, tiramint tartalmaz. Magvai, levelei és gyökere ehetőek. Kínában élelmezési céllal termesztik. Hirtelen sütve fogyasztják.

Én akkor is nyersen adom a madaraknak! Mert imádják. Az elmúlt napokban két "barátnőmtől" is kaptam egy-egy kiadós köteg pásztortáskát. Úgy látszik fertőző ez a madaraknakszedemagyomnövényeket-dolog. Gondoltam ez már nem lehet véletlen és mivel valóban szeretik a kanárik és egyéb pintyfélék, levideózom, ahogy a növendék Spanyol-razák és Lizardok rárontanak egy-egy köteg félérett tokos gezemicére. Rózsának és Zsófinak pedig köszönöm és Isten tartsa meg jó szokásukat .

Forrás: A cikk a wikipédia megfelelő keresőszavához tartozó átvett szöveg.