2012. március 26., hétfő

Hetesi Imre tenyésztő

Vasárnap délelőtt Hetesi Imre, kecskeméti kanári tenyésztő kollégánknál jártunk Bélával, aki legnagyobb örömünkre alakkanárikkal is foglalkozik. Imre Spanyol Razákat tart, illetve tenyészt. Madarai közt megtalálható a Raza sárga, zöld és kék színváltozatban is.

Nagyon kedvesen fogadott minket Imre, pedig nem minden hátsó szándék nélkül érkeztünk. Látogatásunkat megelőzően ugyanis, telefonbeszélgetésünk alkalmával elmesélte, hogy az egyik pár, melynek mindkét tagja kék, nagy valószínűséggel nem is igazán pár. 7-8 tojás a fészekben, mindkét madár kotlik… Nos, történtek már velünk madarászokkal annál nagyobb sorscsapások is, minthogy két plusz tojóval áldott meg minket az Úr, de minden esetre ebből biztosan nem lesznek termékeny tojások, így mégsem igazán jó! Hát kik vagyunk mi, hogy ne segítsünk, így az abc két fős csapata ezen látogatásra eleve egy hím madárral érkezett. Hátsó szándék alatt ezt értettem.

Az abc-nek volt több felesleges hímje is, amiket még Hollandiából hoztunk az ősszel, így arra gondoltunk, hogy ezzel a cserével Imre két tojójából és a mi plusz hímjeinkből csináljunk két párt és máris mindenki jól járt! Az elképzelésekkel egybevágott az, hogy nagyon szép, kistestű Razákra bukkantunk Imrénél és valóban bele is ment a cserébe. Mi nyertünk egy nagyon szép FOI-s gyűrűzésű, pici kék tojót, Imre pedig kapott tőlünk egy igazán szép, intenzív sárga holland hímet. Lehet-e ennél eredményesebb egy kanáris napja!

A kék olasz Raza, valószínűleg Papp Laci szintén kék hímjében talál majd párra, legalábbis ezek az első elképzelések, de most minden esetre két hét karantén és akklimatizálódás következik.

Nem túl nagy, de annál kedvesebb és barátságosabb madárházat találtunk Imrénél. Abszolút kézműves tenyészet, ahol, minden kalit és röpde is a jó mesterember/tenyésztő munkáját dicséri. Jópofán kialakított egyedi megoldásokkal, melyek valóban megkönnyítik a madarászást.

A tipikusnak mondható problémával azonban szembesülnünk kellett, mégpedig, hogy Magyarországon Imrének is, mint sok más tenyésztőnek, gondjai akadnak az értékesítéssel. Szomorúan hallottuk, hogy, mivel a zöld, valamint a kék madarak, azaz a kereskedők által verébszínűnek titulált madarak eladásával Imrének is gondjai vannak,ezért ezektől tervezi, hogy megválik.

Bélával igyekeztünk rábeszélni, hogy elképzelhető, hogy más fórumot kellene találni ezen madarak értékesítésére, de azt is felajánlottuk, hogy segítünk világosabb színű, de továbbra is minőségi madarakra cserélni a madarak egy részét, hátha azok fiókái valamivel könnyebben eladhatóak.

Ajánlom figyelmébe Imre madarait minden kedves tenyésztőtársunknak a szentes és a kecskeméti börzéken egyaránt. Jó vérvonalból származó szép madarak!