2012. március 31., szombat

Csíráztatott magvak

Már csíra koromban is hallottam, hogy a csíráztatott magok etetése jótékony hatású a madarak közérzetére, szaporodására, stb. Azonban akkoriban, bár sokféleképpen megpróbáltam csíráztatni, változó sikerek kísértek ezen az úton. Legtöbbször már az áztatás során megerjedt a magkeverék, sőt még gusztustalanabb dolog is történt. Berohadt! Aztán tizenakárhány évvel ezelőtt Szekeres János szegedi madártenyésztő mutatta meg nekem a „csivi-tálat”,(azóta is hálával idézem fel a napot). Attól a naptól kezdve új dimenzió nyílt meg előttem ebben a műfajban. Később rájöttem, hogy ha sok apró magból álló keveréket áztatok, nagyobb az esély az erjedésre, mivel a kis szemek könnyebben összetapadnak, így levegőtlenné válik a keverék. Ez az állapot pedig nem kedvez a csírázási folyamatnak. Ehhez ugyanis nedvességre, kellő hőmérsékletre (17-240C) és levegőre van szükség. Amikor nagyobb méretű magvakat is tettem a csíráztató keverékbe (búza, zab,rizs,kender,napraforgó), sokkal könnyebbé vált, egészséges, étvágygerjesztő eleséget előállítanom, hiszen szellősebbé vált a mixtúra. Mostanában már van, amikor tisztán búzát csíráztatok. Fél nap áztatás után, a szitában átmosva 12-24 óra múlva a szemeken megjelennek a kis fehér csírák. Ebben az állapotban már etethető is a nagyobb csőrű madarakkal (sirályka,rizs), de például a kis csőrű Spanyol Razáknak, tovább „hajtatom” a magot. Így ugyanis a csíra jobban szétfeszíti a búzát és ez, evés szempontjából, megkönnyíti a madarak dolgát. Kanárikról lévén szó, persze csinálok egy másik keveréket is, amibe túlnyomórészt repce kerül, kiegészítve négermaggal, fűmaggal, salátamaggal, kevés napraforgóval,kölessel, meg amit épp gondolok.  
a kanáris keverékem

De költéskor külön tálba mindig ott van a búza is. Se szeri, se száma az interneten és a köztudatban keringő és a búzacsíra kiemelkedő étrendi hatásait taglaló gondolatoknak, tényeknek, írásoknak. Ez már nem lehet véletlen. Ráadásul a búza olcsó és mindig lehet kapni. Nekem ennyi elég, a madaraimnak meg néha úgy tűnik, hogy sosem elég… 

Ja és csak mellékesen megosztok egy titkos információt; A méltán közkedvelt szentesi börzének otthont adó műv’házzal szemben, van egy zöldsédes. (ahonnan ezért nem kapok semmilyen jutalékot) Nos ott kapható egy csíramálé nevű, hagyományosan a paraszti konyhából eredeztetett édesség. Hát hagy ne mondjam….
Egy kis háttérinformáció a világhálóról. Mivel inkább humán vonatkozásban találtam anyagokat ezért a fogak épségére és a bőr szépségére vonatkozó utalásokat a madarak tekintetében kéretik megmosolyogni:


Búza csíra - a zöldek királya
Vitaminok: A, C
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén,
kobalt, cink, klorofill 70 %-ban
A leatrile (B17 vitamin) pusztítja a rákos sejteket. A klorofill segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztítja a májat, elősegíti a vércukor szinten tartását, karban tartja a rossz emésztést, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó, erősíti az idegrendszert, de még potencianövelő hatása is ismert.

Napraforgó csíra
Vitaminok: C, D, E, A, B
Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, vas, fluor, cink, kálium, jód, magnézium, mangán, réz
Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%(, tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélmozgást (bélperisztaltika). Foszfor és kalcium szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. A vas, a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. A magnézium segíti az izom-, agy- és a tüdőszövetek munkáját

Repce csíra
Sajnos nagyon kevesen fogyasztják, pedig nagyon magas az omega-3 és az omega-6 olajtartalma, melyek a csírákban kiegyensúlyozzák egymás hatását. Közvetlenül hat a szív munkájára, és az érfalak rugalmasságát adja vissza. Megakadályozza a szívkoszorúerek meszesedését. Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Magas a K-, E és D-vitamin tartalma. Nagy segítségre van a bőrnek, mert a szervezetünkben lévő kollagén termelődését segíti elő. Ennek következtében változik a bőr rugalmassága. Lassúbb az öregedési folyamat. Egyensúlyban tarja a bőr vízháztartását is, tehát SZÉPÍT! Emeli a vörösvértest számot. Csökkenti a magas koleszterinszintet. Hat a lép tárolási betegségeire. Csökkenti a vörösvértestek szétesését. Sárgás színű kellemes ízű csíra.

Köles csíra
Vitamin- és ásványi anyag  tartalom: A-, B1-, C-, E- vitamin, kálium, kalcium, réz, magnézium, vas, foszfor, fluor
A csíráztatás során aktiválódó enzimek hatására, a szervezet számára könnyen hasznosítható ásványi anyag-, vitamin-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki.
A csírázás hatására a kölesben található emésztést gátlók lebomlanak, továbbá a szénhidrátok részben átalakulnak könnyen emészthető cukrokká, a fehérjék aminosavakká.  

Szezámmag-csíra
A-, B1-, B2- vitamin, nikotinsavamid, C-, E- vitamin, lecitin, magnézium, kálcium, foszfor

Zab:
A-, B1-, B2- vitamin, nikotinsavamid, C- és sok E- vitamin,foszfor, vas, réz, fluor, cink,magnézium, kalcium

Végezetül, egy igen ötletes és a kísérő szöveg szerit működőképes praktika a csíráztatáshoz
https://www.facebook.com/zoldhaz
A youtubon találtam egy videót, a csíráztatás menetéről:
http://www.youtube.com/watch?v=akUc0WGd75Y


Források: