2012. június 17., vasárnap

Nézd "azannyát"! Megint nincs rajta sapka...

Mármint tolldísz a madár fején. Mert ugye ami a Német kontyosnál konty(haube), az a Glosternél "corona", a Lancashire-nél Coppy, a Crestnél Crest,stb. Száz szónak is egy a vége, ugyanarról a mutációról beszélünk minden esetben. Ez a fej tollazatában bekövetkező (el)változás, a természetben, ha előfordul, nem igazán a hosszú madárélet záloga. Mivel a jószág látóterét jelentősen lecsökkenti, így az nem képes észlelni pl. a felülről érkező ellenséget. Ennek következtében, bár dominánsan öröklődő mutációról beszélünk, nem-igen lehet találkozni kontyos kanárival ,eredeti élőhelyén,a Kanári-szigeteken. De a minden újra, különösre, eltérőre fogékony ember, "kontraszelektálta" az ilyen tolldísszel rendelkező egyedeket, ezért fogságban tartott madarak esetében rendszeresen szemünk elé kerülnek a "kontyosok". Kiállítási minőségben reprodukálni az ilyen madarakat nem könnyű. Nem elég két kontyos madarat párba állítani, sőt... Az ilyen szülőpártól eleve kevesebb utódra számíthatunk. Ennek oka, a következő táblázatot megvizsgálva egyértelmű lesz

Kontyos
Sima fejű
Kontyos
25 % símafejű
50 % het.kontyos
25% hom.kontyos
50 % het.kontyos
50 % sima fejű
Sima fejű
50 % het.kontyos
50 % sima fejű
100 % sima fejű

2 konty
Pusztán a számokat nézve jónak tűnik a két kontyos madár párba állítása, de a genetika szabályai miatt az a 25% homozigóta kontyos fióka, vagy ki sem kel a tojásból, vagy a kelés után pusztul el. Ezzel az úgynevezett letális, halált okozó faktorral  a dominánsan öröklődő tulajdonságok esetében mindig számolnunk kell. Tehát, ha csak a matekot nézzük, menthetetlenül elvész a fiókák negyede. A másik ok amiért a tenyésztők ritkán alkalmazzák ezt a párosítást, hogy a fiatalok kontya, minőség tekintetében romolhat. Ritkulhatnak a tollak, túl nagy folt lehet a fejtetőn, sőt esetleg két konty is kialakulhat. Ezeket a fajta sztenderd minden esetben pontlevonással, súlyos esetben kizárással bünteti. Az általánosan elfogadott séma esetében kontyos madarat,mindig sima fejűvel (consort. plainheadstb.) párosítunk. A szép kerek, tömött konttyal rendelkező utódok nevelésében a sima fejű madaraknak is "beleszólásuk" van. Heinz Meyer, német Gloster tenyésztővel és nem mellesleg D.K.B. bíróval folytatott levelezésünkben erre vonatkozóan is kaptunk instrukciókat. Mihelyt meglesz a korrekt fordítás, feltesszük az oldalra.Az Ő általa írt szakkönyv bemutatását egyébként megtaláljátok a könyvajánlóban.
Ami még érdekes lehet az a kontyos fiókák mihamarábbi megkülönböztetése az ilyen tekintetben normál madárkáktól. Lehoczki Antal tenyésztőtársunkkal erről beszélgettünk és Ő mondta nekem( egy csecsemőnek minden vicc új), hogy a fiókák közül az lesz kontyos, amelyiknek a fejtetőjén nincsenek pihék sem. Erre vonatkozóan Frank Wechler tenyésztői oldalán találtam szemléltető fotót. A bal oldali madárka egy szín kanári, a jobb oldali egy  Német Kontyos:











 A saját Glosterek között is próbáltam képet csinálni:

Consort fióka, rendezetten álló tokokkal a fejbőr alatt

A kusza toll tokok
Kirepülés előtt, a már jól látható tollak

A már önálló növendék

Így kerek a világ...



forrás: http://www.birdworld.com.au
          http://kanarienzucht-frank-wechler.de.tl/Deutsche-Haube.htm