2012. június 24., vasárnap

Egy gyűrű mind fölött...de ez nem kegyetlen


A gyűrűzés története
[1]Caesarius von Heisterbach, német, cisztercita egyházi író már a XIII. században beszámol egy esetről, amelyben egy fecske, a lábára erősített papiruszdarabon a következő feliratot vitte magával vándorútjára: "Ó fecske, hol töltöd a telet?". Ezt a módszert helyezte tudományosabb  alapokra Hans Christian Cornelius Mortensen. A dán tanár 1899-ben, számozott alumínium gyűrűket helyezett seregélyek csűdjére, majd elengedte azokat. A jelölt madarakból, már a következő évben visszajelentettek néhányat. Ez nemcsak a madarak vonulásáról adott hasznos információkat, de a gyűrűzés alkalmasságát is bizonyította.
A díszmadártenyésztésben a gyűrű, nem a vonulásról közöl adatokat, jelentősége az egyedi azonosításban van. A madaraink jelölésére használhatunk nyitott, műanyag gyűrűt, amelyet bármikor a madár lábára rakhatunk vagy zártat, de ezt csak a fiókák bizonyos koráig helyezhetjük fel.
Magyarországon, az MDOSZ által rendszeresített, hivatalos gyűrűn, a következő adatok szerepelnek: „H” betű, a Hungary szó rövidítéseként. Az ezt követő számok a tenyésztő egyesületét és magát a tenyésztőt azonosítja. Ezután egy évszám két utolsó számjegye, majd egy sorszám következik, amelyek már a madár adatai. Pl.: H 11 005 10 101. Tehát ennek a gyűrűnek a „gazdája”, Magyarországon, Kecskeméten, Berényi Béla állományában, 2010-ben, 101.-ként lett meggyűrűzve
A zárt lábgyűrű használata, még ma is megosztja a madarászok táborát. Vannak, akik felesleges kockázatnak tartják, míg mások egyszerűen csak feleslegesnek. Viszont egyre többen látják be a fontosságát is.
Vannak olyan fajok, amelyek még csak nemrég léptek a háziasítás rögös útjára. Ezeknél valóban előfordul, hogy a szülők fiókástól kidobják az idegen tárgyat - esetünkben a gyűrűt- a fészekből. Az ilyen nehezen szaporítható fajok esetében, az óvatosság tehát helyénvaló lehet. A kanárimadarak azonban már domesztikáltnak, háziasítottnak tekinthetők. Náluk a gyűrűzés és a vele járó fészekkontroll, már nem okozhat ilyen problémát.
A tömegtenyésztésre, „tucatmadarak” előállítására szakosodott madárszaporítók, akik röpdében tartják madaraikat, szintén nem szokták zárt gyűrűvel ellátni a fiókákat. Esetükben amúgy sem lehetne a szülők családi viszonyait 100%-ban feltárni.
Akik viszont tudatos tenyésztői munkát folytatnak, nem kerülhetik ki a gyűrűzést. A páronként elhelyezett tenyészmadarak költési adatait, valamint a szaporulat gyűrűszámait egy tenyészkártyán vezetve, évekre visszamenőleg követhetjük madaraink teljesítményét, családfáját. Ha minden madarunk gyűrűzött, nem fordulhat elő, hogy egyik korábban értékesített fiatalunkat vásároljuk vissza abban a hiszemben, hogy idegen vérű madarat veszünk.
Szerencsére nekünk, nem az ereigoni tünde kovácsoktól kell megrendelnünk a gyűrűket, van megoldás közelebb is. A napokban jártam Újlengyelben, Bevíz Tibornál, akitől már évek óta vásárolom a madaraim számára a gyűrűket. A lehetőségekhez képest kifaggattam, mióta és milyen indíttatásból kezdett bele ebbe a "pepecs" melóba.
Akik nem ismerik Tibort azoknak elárulom, hogy Ő maga is elsősorban madarász és csak másodsorban "ékszerész-kézműves". Papagájokkal és egzotikus díszpintyekkel foglalkozik hosszú évek óta:
néhány szép egzóta...
 Szeretett volna több vonalon bekapcsolódni a szervezett madarászásba de végül úgy találta, hogy ezen a módon tudja legjobban segíteni a hobbi-társak munkáját. Testvérétől vette át az "ipart" és vele együtt a technológiát is. Ám a minőséggel, saját elmondása szerint, kicsit sem volt megelégedve, ezért legyártatott egy olyan gépet, amellyel már könnyebb volt a munka és főleg megbízhatóbb lett a minőség. A gép beállítása után hónapokig tartó próbaüzem következett, mire a szoftvert és a hardvert is sikerült az uralma alá hajtani. 
A C.O.M. által ajánlott anyagokkal kezdte meg a gyűrűk gyártását, és hamarosan, a nagy-papagájosok és a solymászok igényeinek kielégítésére, elkezdi a gyűrűk, saválló anyagból történő gyártását is. Aki szeretné felvenni Tiborral a kapcsolatot az a következő kommunikációs formák közül választhat: Bevíz Tibor. Gyűrűkészítő. 2724 Újlengyel. Tel.:06/30-327-0187. Email:beviztibor@gmail.com
 Vállalt már meglepő rendelést is. A közelmúltban egy madarász a lánykéréshez készíttetett vele, tenyésztői számmal ellátott eljegyzési gyűrűt. Úgyhogy a lehetőségek száma....
VÉGTELEN
Ami pedig a fiókák gyűrűzését illeti, találtam egy szemléltető ábrát, ami sokkal jobb, mintha én kezdtem volna el rajzolni, higgyétek el. Majd később csinálunk ilyen témájú videót, de egyenlőre ezzel illusztrálunk.


forrás: http://canariospinto.blogspot.hu/



források:
[1] http://www.mme.hu/cgi-bin/cikk.pl?id=107
 http://hu.wikipedia.org/wiki/Egy_Gy%C5%B1r%C5%B1