2012. április 8., vasárnap

párcserés és helycserés támadás



Az egyik korábbi bejegyzésben említett "férfi-faló" tojónál, megérte megkockáztatni a párcserét. Bár a hím inkább a költés kellemesebb részében volt aktív, de akkor legalább jó alaposan. Mindhárom tojás termékeny lett és ki is keltek a kicsik ahogy kell. Anyu szépen eteti őket. A menü itt is sok tyúkhúr, piskóta, semolina és csírás magok. a fészek kontroll során az ujjammal meg kell emelni a tojót, hogy meg tudjam nézni a kicsiket. Ennyire nyugodt! Tegnap gyűrűztem Őket. Hát a legnagyobbat majdnem elbalfácánkodtam. Alig ment rá a gyűrű a lábára.  


 A három kicsiből kettő is nagyon világos bőrű, szerintem sárgák lesznek. Ha véletlen ebben is lesz pasztell, hát az igazi "öröm és bódottság" lesz.
Ami a helycserés támadást illeti, abban Gyuszinak lesz kiemelt szerepe, ugyanis sikerült megoldania, az eddig nálam bevetésre váró a madarai elhelyezését. Jövő héten indítja a 4 pár Spanyol Razát ( sárgák, kék és fehér) és a Glostereket. A raza tojóknak  már nagyon hiányzik néhány "latin laver". Hordozgatják a tyúkhúrt az etetőbe, aztán ketten egymás mögé ülnek, mintha kettes bobbal akarnának indulni Szocsiban. Szóval hamarosan Kiskőrös is felkerül az abc nem is olyan képzeletbeli térképére, mint Spanyol Raza lelőhely.
Eddig nem szóltunk róla, de van itt másfél pár lizard is akiktől a héten jött ki az első három fióka. Már megvannak a fotók és a dokumentáció is csak arra vár, hogy kijózanodjunk a locsolkodásból, úgyhogy nemsokára Róluk is esik pár szó.

Addig is kellemes húsvéti ünnepeket kivánunk!
...és egy jó tanács: a holnap begyűjtött csoki tojásokat óvatosan lámpázzátok, mert esetleg megolvadhatnak