2012. április 18., szerda

Fehérjebomba

A tévedés néha jó…

Minden a téliesítéssel kezdődött. A szokásos módon csoportosítottam a madarakat, csak a megnövekedett kanári létszám okozott kisebb változásokat. A rizspintyeket nyugodtan együtt lehet hagyni télen is, hiszen a fészekoduk nélkül eszük ágában sincs – pláne alacsony, 05-10 Cfok hőmérsékleten – párzani vagy szaporodni. A kanárikat külön csoportokba szedtem. Fiúk, lányok egymás mellett ugyan, de külön röpdében. Azt gondolhatná az ember, hogy minden rendben és eszébe sem jut, hogy milyen kalamajkát fog neki okozni az a pár kínai fürjecske a röpdék alján.

A fürjek novemberben még a nyárról megmaradt szemcsés indítótápot kapták egy kis tálkában a földön, ami önmagában nem okozott volna problémát mindaddig, amíg rá nem jöttem, hogy a kanári fiúk és lányok is rájárnak a pulykaindítóra. Ez hetekig nem tűnt fel, csak akkor kezdett valami gyanús lenni, mikor a fiúkat egyre inkább és már messziről nap, mint nap énekelni hallottam, a lányok pedig, a megszáradt zöldeleségből és mindenből, ami a csőrük ügyébe került fészket próbáltak építeni.

Nem volt nehéz rájönni, hogy mi áll a háttérben, hiszen az alábbi táblázatból kiderül, hogy a pulyka indítónak átlagosan minimum 24%-a fehérje tartalma.



Nos, régen szúrtam ki ennyire magammal, minthogy december elején beindítom a kanáriaimat, de szerencsére decemberben mikor átkerültek Béla egyik fűtetlen mellékhelyiségébe, akkor „rájuk tört a tél” és egy kicsit lehiggadtak.

Azt minden esetre egy életre megjegyeztem, hogy remek módja a kanárik gyors és intenzív indításának egy a fehérjedús és könnyen, olcsón hozzáférhető takarmány, melyet most a csapat összeállításakor ismét bevetek, bár sokkal tudatosabban.

Jelenleg a pulykaindítót sokkal kevésbé direkt módon, pusztán a lágyeleség állagának javítására használom a szokásos piskóta vagy zsemlemorzsa, esetleg háztartási keksz helyett.

Egyszerű recept:
-          két reszelt főtt tojás,
-          egy közepes sárgarépa fele reszelve,
-          három evőkanálnyi pulykaindító.

Szerintem hozzá lehetne keverni a csíráztatott magokat is, mert ha jól kiismertük madaraink étvágyát, akkor úgyis eltaláljuk azt a mennyiséget, amit mindenképpen elfogyasztanak, így nem romlik meg a tojás és nem savanyodik a csírázott mag. Az apróra vágott saláta, sóska, tyúkhúr is hozzáadható.

Eszteró Lajos már évekkel ezelőtt említette ezt nekem a rizspintyek nevelésével kapcsolatban, Béla pedig a tavalyi évben kizárólag ezzel biztosította a fiókanevelő rizspinty szülők fehérjeszükségletét. Kanárimadarakkal kapcsolatban még nem tanácsolta számomra ezt senki, de remélem nem adok rossz tanácsot.

A Kecskeméten ősszel megrendezendő alakkanári szemlére az a cél, hogy minél több madarat ki tudjunk állítani minősítésre, így remélem ez a tanácsunk is – a műhely rovat többi cikkével egyetemben – hozzásegít mindenkit ahhoz, hogy minél több és minél erősebb kismadár lásson napvilágot a szezonban.

Jó munkát!