2012. február 5., vasárnap

Osztrák Nemzeti Kiállítás 2011.

Fogadjátok szeretettel Laczkó Tamás élménybeszámolóját, melyet természetesen bögrével jutalmazunk! :)

"Sziasztok!

2011. év végén(decenber 11.-én vasárnap) Ausztriában jártam. A 2011-es osztrák országos díszmadár kiállítást Warth-ban rendezték meg. 2010-ben Olbendorf-ban volt.

Teljesen váratlanul jött az egész. Teszlák Jani barátom hívott telefonon 3 nappal a rendezvény napja előtt, ő invitált az osztrák kirándulásra! Én meg csak annyit válaszoltam neki, hogy nagyon mennék, de nincs már semmi madaras pénzem, mert mind elköltöttem Reggio-ban és Nyitrán! Azt mondta, hogy neki sincs és az anyukájától kért kölcsön pár euro-t és hogy a benzinköltség rám eső része 6500ft. Én is elmondtam neki, hogy komolyan érdekelne az út, de hát az asszonyember morgós jószág, meg, hogy disznóvágás lesz a szüleimnél és ott kell segédkeznem, ráadásul az öcsém kislánya is megszületett.

Aztán másnap reggel, ahogy felébredtem, rögvest kipattantam az ágyból és felöltöztem, a feleségem a munkahelyére volt indulóba! Egy pillanatnyi gondolkodás erejéig azon töprengtem, mit is fogok neki mondani, hogy szeretnék elmenni Ausztriába madarászni, de végül csak egyszerűen annyit mondtam neki, hogy elmegyek Warth-ba, az osztrák országos kiállításra. A nejem jó szokásához hűen morgott valamit és utána elment dolgozni. Én aznap délutános műszakban dolgoztam, nem volt olyan zsúfolt a melóm, ezért volt egy kis időm és megnéztem a tervezett útvonalat és az uticélt a számítógépen. Warth egy kisfalu, a határtól nem messze, 40km távolságra van Ausztriában.

Elérkezett az indulás napja, vasárnap hajnal 3 órakor indultam el az autómmal. Fél 5-re értem Érdre Janihoz, ahol az autómmal szépen beparkoltam az udvarukba. Nem sokkal azután találkoztunk a H-50 alelnökével, Wapler Karcsival, akinek a kényelmes autójával indultunk el, Budapesten felvettük Illés Jóskát, aki különös fizimiskájával és egyéniségével egyik jelentős figurája a magyar madarászatnak! Az utazás kellemes beszélgetéssel és egy kis politizálással telt, néha meg-meg álltunk szükségleteink elvégzésére, minden felé amerre mentünk, figyeltük a tájat. Sok fajta madarat láttunk (pl. egerész ölyveket és az EU fauna számos faját). Komótosan haladtunk, abszolút nem volt sietős Karcsi, de egy 67 éves ember hova is kapkodjon, a kiállítás úgyis megvárt bennünket. Valamikor késő délelőtt(10 óra felé) érkeztünk meg a színhelyre. Hát már a határon átjőve is a szám tátva maradt a csodálatos erdei tájtól. Nem volt szemét, a fű sokkal zöldebb volt, mint nálunk, az erdők is valami meseszépek voltak, több fenyőfélét nem is ismertem, amiket az út mentén láttam, szépen kaszált mezők, kivágott fák sorba rakva, nincs lopás, nincsenek kerítések a házak előtt, csak sövények jelzik a porta végét-elejét. Teljesen más világ, picit szomorkodtam is, mikor arra gondoltam, hogy fényévnyi távolságra vagyunk sok mindenben az osztrákoktól, de a legszebb az egészben, hogy ez a rész valamikor magyar terület volt.

Az idei osztrák kiállításnak a warth-i mezőgazdasági szakiskola tornaterme adott otthont. Belépőt nem szedtek, valamilyen sérült embereknek gyűjtöttek adományt, mert a bejárat mellett lévő urnán szereplő felirat és a sérült ember látványa ezt mutatta. (Karcsi tett is bele 5 euro-t). Az egész kiállítás nem volt nagy, kb. 4000 kiállított madár lehetett, ahogy a kalitok sorszámát figyeltem. Szépen sorba jártam és elkezdtem fotózgatni és videózni a sok szép és érdekes madarat. Közben Janiék régi ismerősökkel is találkoztak, köztük volt Karl Schrammel, aki a rendezvény főszervezője volt és Julius Jesermeczky-vel, aki nagy örömünkre magyarul is beszélt. Megkérdeztem, hogy meg-e engedik, hogy egy cikket írjak a Díszmadár Magazinba és más magyar Internetes oldalra, fórumra! Természetesen mindenben segítőkészek voltak (azt mondta Karl: " az ingyen reklám mindig jól jön". A kiállításon nagyon magas színvonal volt, a kiállított madarak kalitjain lévő bírálati lapok és díjak alapján sok-sok 90 pont feletti madár szerepelt. Egy kis börze rész is tartozott a kiállításhoz, ahol azért inkább másod osztályú madarak voltak megvásárolhatók. Az árak a magyar pénztárcához mérten magasak voltak, de azért, aki minőséget szeretett volna vásárolni magának, az megtalálta a számítását ezen az országos kiállításon!

Ahogy megfigyeltem a szervezés is zökkenőmentesen folyt. Az én szakterületemen (egzotikus galambok), elég gyenge volt a felhozatal, kevés díszgalambféle volt kiállítva és azt a néhány gyémánt gerlét, amit jobban szemügyre vettem, hát abszolút nem voltam tőlük elájulva. Volt egy kollekció fehérhátú ezüstből, ahol az egyik madár 92 pontos champion volt, a másik 3, 88-89-90 pontosak, azért nyugodt szívvel mondhatom, hogy a én állományom is bőven helyt állt volna ezen a kiállításon, arról nem is beszélve, hogy a különlegesebb tarka és hófehér mutációt nem is láttam. Ami külön érdekes volt számomra, azok a különböző keresztezések, a hibridek (paszták) voltak. A látott madarak alapján merem állítani, hogy ezekben az osztrákok már-már utolérik az olaszokat. A kanárinak számos keresztezési partnerével (pl. tengelic, zöldike, kenderike, süvöltő és csízfélék) alkotott hibridjét volt szerencsém élőben megcsodálni. Külön extra volt számomra egy keresztcsőrű x süvöltő hibrid.

Azért a szín és alak kanárik tekintetében is volt sok kiváló madár, nem beszélve az egzótákról és azok mutációiról! Egy másik számomra fontos területen is rengeteg különlegességgel találkoztam, az EU fauna tenyésztett madarai közül is sok szép példány volt kiállítva és azok mutációi is. Gondolok itt a zöldikére, zsezsére és a tengelicre, azért külön megemlíteném a házi veréb tenyésztett phaeo mutációját és az Lazur cinegét, amiket még eddigi életem során sohasem láttam, de folytathatnám még a sort az érdekességekkel, pl. a püspök madárral.

A papagájok tekintetében is gyenge volt a felhozatal, néhány fajta középpapagáj és egy-két Jákó, király volt látható belőlük. Én minden esetre nagyon élveztem, annak ellenére, hogy csak én nem vásároltam a csapatunkból semmit és mindannyian jól éreztük magunkat. Karcsi barátunk két szép példány Gloster kanárit is vásárolt, amik valóban nem voltak olcsók a mi árainkhoz mérten, de a minőségnek sajna ára van. Ebéd után 2 órakor lehet kifogni a madarakat a kalitból, aztán rövid búcsúzkodás az osztrák ismerősöktől és indultunk is hazafelé. Ami még nagyon emlékezetes marad számomra, hogy az osztrák emberek mennyire nyugodtak, nem idegeskednek, valahol ez érthető is, szeretnék egyszer majd hasonlóan élni, mint ahogy azt ők teszik, vasárnap az üzletek zárva voltak, szépen elmentek a templomba vagy egyszerűen csak kényelmesen pihentek a családjukkal. Tényleg megadják a vasárnapnak és maguknak is, ami jár! Mindenkinek csak ajánlani tudom az ilyen osztrák kirándulásokat! Nagyon segítőkészek és sokat lehet tőlük tanulni!

Végezetül az alakkanárik tekintetében, hiszen inkább erről kellett volna írnom: sok érdekesség volt kiállítva, nagyon jó minőségben! Wappler Karcsival hobbi bírói szemmel méregettük a madarakat, tippelgetve a madarak pontszámait a saját meglátásunk szerint, sok esetben egyeztek a mi pontjaink a tényleges, bírálati lapon szereplő pontszámokkal!

A Glostereknél két nagy tenyésztőnél külön-külön volt kiállítva 30-40 db madár, kimagasló minőségben! Volt olyan madár, ami már új gazdára lelt, volt olyan ami még vevőre várt és volt olyan tenyészmadár is, ami nem volt eladó! Ezen három kategória különböző színű címkével és felirattal volt ellátva a standard kiállítási kalitokon. Nagyon szimpatikus volt ez nekem, nálunk nem igazán bevett gyakorlat ez, ha esetleg tévedek e téren, akkor elnézést kérek, de én valahogy így érzem. A másik nagy kedvenceim a Razák voltak, náluk is sok kiváló minőségű madár volt látható, a minőség az olaszokat (kanári királyokat) közelíti meg nagyon!

A börzei részen volt két pár német főkötős, amik iránt komolyabban érdeklődtem! Az osztrák ismerős szerint azok a madarak is a maguk kategóriájában nagyon magas színvonalat képviseltek! Az egyik pár színezett piros, a másik pedig intenzív sárga volt! Mindkét párnál a párosítás úgy volt, hogy az egyik félnek szép, karakteres és határozott kontya volt, míg a másiknak egyáltalán nem vagy csak gyenge kontya volt, gondolom nem véletlenül, akár csak a Lizardoknál, mikor a tört sapkájút egy teli sapkájúval célszerű és ésszerű párosítani a tenyészeredmény minősége érdekében, remélem nagy ostobaságot ezzel sem írtam le. A Crested-eket és a többi, számomra egy kicsit "gnómnak" tűnő alakkanárikat nem igazán figyeltem meg, mert azok nem keltették fel az érdeklődésemet!

Annyi biztos, hogy tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek az osztrák kirándulásokat, de magát az osztrák országos kiállítást! Én 2012 decemberében is tervezem ezt a kirándulást és tapasztalatszerzést, ha jól tudom, akkor idén újra Olbendorf fog helyet adni a bajnokság színterének! A rendezőkkel a kapcsolatom meg van, a továbbiakban is számíthattok az információimra, melyeket minden kedves tenyésztő társammal, barátaimmal és leendő madarászokkal mindig megosztok!

Az osztrák díszmadarászathoz kapcsolódó aktualitást is megemlítenék: Vogelmarkte, Vogelfreunde Südbgld in Olbendorf Gasthaus Laschalt, 2012. február 26.-án lesz börze (8-12 óráig tart), helye: Olbendorf Gasthaus Laschalt, a BL 09 ÖKB 43 szervezésében.

Egy linket is küldök nektek: www.vogelfreunde-suedbgld.at "