2012. február 29., szerda

Alakkanári tipizálás

Sok szempont szerint csoportosítják az alakkanárikat. Ha nézelődünk az Interneten azt tapasztalhatjuk, hogy vannak nemzetek, akik a kitenyésztett fajta szülőföldje szerint tipizálnak, vannak akik méret szerint. Olyan osztályozást is találhatunk, mely szerint vannak az angol és a nem angol fajták és esetleg külön említi a mintás és fodros változatokat! Egyszóval, ahogy azt már megszokhattuk, ismét magunkra lettünk hagyva azzal, hogy: Találd ki!

Ebben a témában már jelent meg cikk, amit nem szerettem volna sem kitörölni, sem módosítani, még akkor sem, ha ez a mostani cikk másképpen osztályoz is. Azt kellett újragondolni, hogy egy laikus ember kérdésére miként lehet a legegyszerűbben a legtöbb információt szolgáltatni. Pl.:

Béla: Gyuszi! Te hallottál már a Gloster kanáriról?
Gyuszi: Igen Béla, hallottam! A Gloster egy kis testű, sima tollú, alakkanári fajta!

Gyuszi: És Te, Béla? Te hallottál már a Fiorino kanáriról?
Béla: Igen Gyuszi, hallottam! A Fiorino egy kis testű, fodros, alakkanári fajta!

A cél ennyi! Ahogy azt az érzékletes példa is jól mutatja, a tipizálás révén azt kell elérnünk, hogy a csoportok jellemzői címszavakban is leírják a madarat. Az érdeklődő el tudja őket helyezni a kanárik/az alakkanárik között. Ezt szem előtt tartva alakult ki a következő besorolás, mely alapvetően 3 csoportot, a sima tollú, fodros tollú és mintás alakkanárikat különbözteti meg, azon belül a méretbeli eltéréseket is jelezve.


Sima tollú változatok:

Sima tollú, kis méretű kanárik: (12,9 cm-ig)
- Spanyol Raza kanári
- Gloster kanári
- Fife Fancy kanári
- Japán Hoso kanári
- Ír Fancy kanári
- Rheinlandi kanári
(- Stafford kanári)

Sima tollú, közepes méretű kanárik: (13 cm-től 16,9 cm-ig)
- Német kontyos kanári
- Kolombusz kanári
- Portugál Harlekin kanári
- Müncheni kanári
- Border kanári
- Berni kanári

Sima tollú, nagy méretű kanárik: (17 cm-től)
- Yorkshire kanári
- Lancashire kanári
- Norwich kanári
- Crest kanári
- Skót kanári
- Belga Bossu kanári
- Spanyol Llarguet kanári


Fodros tollú változatok:

Fodros tollú, kis méretű kanárik: (12,9 cm- ig)
- Fiorino kanári
- Mehringi kanári

Fodros tollú, közepes méretű kanárik: (13 cm-től 16,9 cm-ig)
- Olasz Gibber kanári

Fodros tollú, nagy méretű kanárik: (17 cm-től)
- Spanyol Giboso kanári
- Déli fodros kanári
- Tokyo Makige kanári
- Svájci fodros kanári
- Északi fodros kanári
- Milánói fodros kanári
- Melado Tenerife kanári
- Padova-i fodros kanári
- Párizsi Trombitás kanári
- Olasz Óriás fodros kanári

Mintás változat:
- Lizard kanári


Az alakkanáriknál is egyre nő a jelentőssége a színeknek. Több színezett fajtát igyekeznek jelenleg is elismertetni (Stafford kanári, Német Vöröstarka kanári) és már létezik is ilyen, mint például a Portugál Harlekin kanári, vagy a piros Lizard kanári. Ebből az következik, hogy a színekkel és színezéssel is tovább bontható a fenti csoportosítás, azonban ez szükségtelen, hiszen a rövid tömör csoportosítás a lényeg.

Mi egy kis ország vagyunk, nem tartom ezért fontosnak azt sem, hogy nemzetek szerint csoportosítsunk. Felesleges angol, vagy olasz fajtákról külön-külön beszélni, hiszen az adott fajta neve így is árulkodik a származásáról.

…de tovább bonthatnánk a csoportokat kontyos és nem kontyos egyedeket is ismerő fajtákra, de azt hiszem, hogy ez is már többlet információ, mintsem osztályozási szempont, valamint bonyolítaná a helyzetet, hiszen fodros és sima tollú fajtákon belül is vannak ilyen besorolási lehetőségek.

Tehát a fent leírtak alapján remélem egyezményes lesz a fenti elválasztás.

Van azért még itt egy kakukktojás... A Lizard kanári, mint mintás alakkanári, a kihalt London Fancy óta egyedül képviseli az alakkanárik ezen csoportját! Pontosabban a legtöbben úgy vélekednek, hogy egyedül. Na most jön az, amiért színkanári tenyésztők egész hada fogja egy ködös márciusi hajnalon elvágni a torkomat és a testrészeimet elrettentő példa gyanánt szétküldeni Belgium, Hollandia, Németország és Olszország felé, természetesen csak miután megkínoztak! Ugyanis az én felvetésem az, hogy  a mozaik kanárik mintásak-e van sem. Pro és kontra lehetnek érvek, nem elfelejtve a begyöpösötött dogmákat sem. Remélem ezzel elindítok egy egészséges vitát.

...és ha én azt állítom, hogy a Lizard kanári analógiájára a mozaikok szintén alakkanárik? Akkor nekem esik egy alakkanáris, hogy: Nem! Nem! A Lizard az, amit tévesen nem lett színkanári!

Vagy kellene, hogy legyen az alak-, a szín-, a hang- mellett mintás kanári csoport is?

Mind a Lizard, mind a London Fancy olyan alakkanárik, melyek létrehozásában a vadkanári tenyésztett alakjain túl más fajokat is (vöröshomlokú csicsörke, sáfránypinty) bevontak a végleges forma elnyeréséhez. A mozaik kanárik esetében a minta kialakításához szintén egy másik fajt kellett bevonni. Innen indul az én gondolatom és itt hagynám szabadon a kérdést!