2011. november 19., szombat

A kanáriról általában

A vadon élő kanári - Serinus canaria (Linnaeus, 1758)
Az Azori- és Kanári-szigeteken, valamint Madeira erdeiben, gyümölcsöseiben, szőlőiben és kertjeiben még található vadon élő kanárimadár. Sikeresen betelepítették a Hawaii szigetekre. Történt azonban számos sikertelen betelepítési kísérlet is szerte a Földön, így Ausztrália, az Egyesült Államok, a Bermuda-szigetek, Új-Zéland, Anglia és Olaszország területén is megpróbálták meghonosítani ezt a kedvelt madarat.
Vad kanárimadár
A kanári az egyik legrégebben tartott és tenyésztett díszmadár. A spanyolok a 15. század végén már tenyésztették, azonban több, mint 200 évig csak hímeket adtak el, melyeket jómódú emberek vásároltak a hangjuk miatt kedvtelésből. Tojó egyedek híján a kanári tenyésztése megmaradt a spanyolok privilégiumául, egészen addig, amí egy kanáriszállítmánnyal megrakott hajó zátonyra futott az olasz partok közelében, s az ekkor elszabadult madarak megtelepedtek Elba szigetén. Ettől kedve az olaszok számára nyitott volt a lehetőség, hogy tojó egyedeket is beszerezzenek, így megindult a kanárimadár tenyésztése.

Testhossza 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 20-23 centiméter, testtömege 15-20 gramm. A vadon élő madarak tollazata felül szürkésbarna, míg melle és fara zöldessárga. Élőhelyén a hegyekben akár 1900 m magasságig megtalálható, életmódja a hazánkban is élő csicsörkéjéhez hasonló.

Társas madár, több madár keresi együtt táplálékát. Táplálékát túlnyomórészt lisztes- és olajos magvak, levél- és virágrügyek, gyümölcsök, rovarok teszik ki.


Fogságban alaptakarmánya főként fénymagból, repcépől, lenmagból, sárga- vagy fehér kölesből, kendermagból, hántolt zabból és négermagból áll, melyek aránya a kanárimadár fajtájától és a tenyésztő elgondolásától is függ. Fogságban is igénylik, hogy sok gyümölccsel, zöldfélékkel és fehérjével is tápláljuk őket.

Ivarérettségüket 1 éves korban érik el. A költési időszak természetes élőhelyén januártól júliusig tart, egyes területeken ebben az időszakban akár ötször is költenek. A fészekanyagnak a fűszálak, tisztított tollak, kókuszrost az ideális. A fészekalj 3-5 kékeszöld tojásból áll, ezeken vörhenyesbarna vagy ibolyaszín foltok találhatók. A tojásokon kimondottan csak a tojó kotlik, 14 napig, ez időben a hím eteti a nőstényt. A fiatal madarak körülbelül 15 nap után repülnek ki és körülbelül 25 nap után lesznek teljesen önállóak.

A tengelic, a kenderike, zöldike mind rokonai a kanárimadárnak, de a legközelebbi rokona a csicsörke. Népszerű kalitkamadár, szép énekéért tartják. Latin neve Serinus canaria forma domestica.



Források:
- Siroki Zoltán: Díszmadarak a lakásban (2005)
- Varga Sándor: Díszmadarak (2007)