2011. november 18., péntek

Prológus

Prológus No.1.
Berényi Béla és Csertő Gyula, kecskeméti díszmadártenyésztők vagyunk. Hosszú évek óta tartunk és tenyésztük madarakat. Béla barátom neve, ha jól gondolom, a Japáni sirályka iránt érdeklődő tenyésztők számára nem ismeretelen. Jómagam pedig, Rizspintyekkel foglalkozom immár 10 éve. Az elmúlt időszakban mindkettőnket egyre komolyabban érdekel az alakkanári tenyésztés gondolata, sőt Béla már évek óta rendelkezik szép Gloster állománnyal. Én ebben az évben szereztem be nagyon szép Gloster és Spanyol raza tenyészanyagot, de érdekelnek a fodros- és a nagytestű alakkanárik is.
Mindketten igyekszünk a lehető legnagyobb előképzettséget megszerezni, ezért kutatjuk folyamatosan a különböző Internetes forrásokat és ismereteket, de nincs könnyű dolgunk! Mindenképpen szükségesnek tartom olyan gyűjtőoldalak létrehozását, mint amilyen ez is. Az általunk kiizzadt keresési munkát igyekszünk másoknak megspórolni, valamint nagyon remélem, hogy a bejegyzésekhez idővel mások is hozzáteszik tapasztalataikat, írásaikat.

Az oldal célja a lehető legtöbb forrás mellett, a lehető legtöbb képanyag begyűjtése is, hiszen enélkül kár is alakkanáriról beszélnünk. Kérünk mindenkit, aki olvassa a bejegyzéseket, hogy írásával, gyűjtésével maga is járuljon hozzá ennek az információs forumnak a kialakításához.

                                                                                  Csertő Gyula



Prólógus No.2.

Gyuszi barátommal, bár más fajokkal foglalkozunk, sok közös gondolatunk támadt az elmúlt években a madarászattal kapcsolatban. Például mindketten elhivatottak vagyunk a folyamatos ön-képzés iránt. Az információ gyűjtéshez minden fórumot kihasználunk amit tudunk. Legyen az bel- és külföldi kiállítások, börzék, tenyésztők látogatása vagy internetes oldalak "skubizása". Az utóbbi időben különösen sok személyes segítséget kaptunk a kiállításokon, ahol lehetőségünk volt a sikeresebb tenyésztőkkel történő,személyes információ cserére is. Mivel mi még csak nemrég ütöttük az orrunkat az alakkanárik szerteágazó világába, természetesen nem kezdünk el itt észt-osztani. Ennek az oldalnak a célja, ahogy azt Gyuszi is megfogalmazta, az információk gyűjtése és azok szétosztása. Viszont ahhoz, hogy ez a fórum elláthassa funkcióját szükségünk van még madarászokra. Méghozzá kétfélére: Kell olyan, aki megosztja és kell aki szomjazza a tapasztalatokat. És itt a lényeg a tapasztalatokon van.
A vélemények fura dolgok. Nem mindig van mögöttük felelősség. Így szerintem fontosabbak a személyes tapasztalatok. Ezeket várjuk és mi is ezeket osztjuk meg. Ha valaki ráakad egy olyan weblapra ahol hasznos információkat talál itt katalogizálva megoszthatja a többiekkel. Így időt spórol mindenki. A tenyésztői tapasztalatokat is várjuk, sőt...! Azonban ehhez nevet is kérünk. Mi is a saját nevünkön kezdtük ezt az oldalt és úgy gondolom ez így korrekt.
A fajták eredetéről szóló leírásokat is szívesen látjuk, mintegy kultúrtörténeti adalékképp. És ha még ez nem volna elég kerülni szeretnénk a madarászpolitikai csatározásokat, sz@rdobálást és mindenfajta ilyen irányú megnyilvánulást. Gyuszi hangsúlyozta a fotóanyagok fontosságát. Ezek nélkül szerintem sem lehet érdemben diskurálni. A madarak hibáiról készült képekből is összeállíthatunk egy gyűjteményt. Ezekhez az irányelvekhez remélem Gyuszi is hozzászól! Előre is köszönünk minden cikket vagy hozzászólást!

                                                                                    
                                                                                     Berényi Béla


Gyuszi: Igen Béla! Egyetértek az irányelvekkel és emellett arra kérem minden kedves olvasónkat, hogy amennyiben közlendője van, vagy egy-egy fajtát illetően komlett cikket is tud közölni, az kérem tegye meg hogy elküldi írását az e-mail címünkre és azt -természetesen a nevének és elérhetőségének feltüntetésével- napokon belül közreadjuk!

Berényi Béla és Csertő Gyula