2011. november 20., vasárnap

Az alakkanárik tipizálása

A kanárimadarakat alapvetően három csoportba sorolják aszerint, hogy mi a tenyésztő szelekciójának főbb vonala. Eszerint vannak szín-, alak- és az énekhangjuk miatt tenyésztett kanárik.

Varga Sándor azt írja 2007-es kiadású könyvében, hogy a színkanári tenyésztés éli jelenleg fénykorát. Véleményem szerint ez a kijelentés csak részben igaz, ugyanis magyarországon valóban a színkanári tenyésztők vannak többségban, azonban Nyugat-Európában, így például Hollandiában az alakkanári tenyésztése is nagyon divatos. Déli barátainknál pedig, csodálatos hagyományai vannak az énekes fajták tenyésztésének!

Nagyon nehéz komplett felsorolást adni a kanári fajtákról, még a fenti három megosztás szerint is, de az biztosan kijelenthető, hogy több, mint 200 féle színkanárit és több, mint 30 féle alakkanárit különböztetünk meg. Jelen cikk, illetve jelen blog ez utóbbinak, alakkanáriknak a ma létező változatait igyekszik kimerítően ismertetni.

Az alakkanárikat további csoportokra lehet bontani. Vannak törpe kanárik, melyeknél az a cél, hogy a standard szerinti 11cm-es nagyságot madaraink ne lépjék túl. Vannak óriás kanárik, melyek a 17-21 cm-es nagyságot is elérik és vannak fodros, valamint mintás változatok is. Előfordul az is, hogy a fatja kitenyésztésének helye szerint sorolják őket kategóriákba.

Kanárimadár osztályozása: színkanárik, énekes kanárik, alakkanárik. Az alakkanárikat tovább bontjuk csoportokra a következők szerint: Kis méretű alakkanárik (kb. 16 cm-ig), nagy méretű alakkanárik, fodros alakkanárik és mintás alakkanári (egyedüli képviselőként a Lizard kanári).


Kis méretű változatok:
- Spanyol Raza kanári
- Gloster kanári
- Border kanári
- Fife kanári
- Japán Hoso kanári
- Német kontyos kanári
- Ír kanári
- Stafford kanári
- Kolombusz kanári
- Rheinlandi kanári
- Portugál Harlekin kanári

Nagy méretű változatok:
- Yorkshire kanári
- Lancashire kanári
- Norwich kanári
- Crest kanári
- Berni kanári
- Skót kanári
- Belga Bossu kanári
- Spanyol Llarguet kanári

Fodros változatok:
- Fiorino kanári
- Párizsi Trombitás kanári
- Svájci fodros kanári
- Spanyol Giboso kanári
- Olasz Gibber kanári
- Olasz Óriás fodros kanári
- Milánói fodros kanári
- Padova-i fodros kanári
- Északi fodros kanári
- Déli fodros kanári
- Tokyo-i fodros kanári (Tokyo Makige) 

Mintás változat
- Lizard kanári