2015. január 2., péntek

Szelekciós iránytű Glosterekhez vol. 2

Egy korábbi bejegyzés folytatásaként, Robert Larochelle gondolatait próbáltam meg lefordítani melyek  a tenyésztésre szánt, consort Glosterek kiválasztásában nyújthatnak segítséget.1, Ha célod Consort madarakat kiállítani ( győzelmi reményekkel), akkor csak a consortokra szabad koncentrálni. Manapság a kiállítási consortoknak nem kell nagy erős szemöldökkel rendelkezniük. Lényeg, hogy határozott fejformájukkal magukra vonják a bírók figyelmét. Nincs mellébeszélés, a végső szót úgyis a bírók mondják ki.
 
forrás:http://glosterqueen.tripod.com/
2, Ha consortot tenyésztesz, nem kell eltévedned a korona bonyolult öröklődésének útvesztőjében, haladhatsz előre. Egyedül az eszményi formára kell fokuszálnod.

3, A sikeres kiállítási consortok rendszerint nagytestű madarak vérvonalából kerülnek ki. A kis testű, csinos madarak, nagyon feszes tollazattal (ami követelmény a koronás glosterekél) ritkán érnek oda a dobogóra. 
Bizonyított tény, hogy a jó, kiállítási minőségű intenzív (kemény tollazatú) gloterek, mindig erőteljes consortok vérvonalából kerülnek ki. Szoros, feszes tollazatú madarak soha nem jutnak a csúcsra.
 
forrás: http://glosterqueen.tripod.com/
4, Semmi gond azzal, ha koronás madarat is használunk, consortok előállítása érdekében. Az igazság az, hogy a legtöbb tenyésztő ezt teszi. Azonban mindig meg kell győződnünk arról , hogy a felhasználni kívánt koronás madár, egy kiváló consort-vonal leszármazottja. Ellenkező esetben csak leromboljuk az addig felépített consort állományunk minőségét. Természetesen nagyon nehéz megítélni, milyen hatással lesz egy koronás madár a consort fejforma alakulására. Egyedüli támpontunk a „bevetni” kívánt koronás egyed legközelebbi rokonainak vizsgálata lehet.
5, Mindig lesznek kivételek, de a legtöbb esetben egyes családoktól jobb consortokat, míg másoktól jobb koronás madarakat kapunk. Ez még azonos vérvonalakon belül is igaz. A gloster-tenyésztőknek nem kell ettől félniük. Sőt! Saját előmenetelük érdekében meg kell érteniük és alkalmazniuk kell a tenyésztés során.


6, Lehet, hogy a Te célod a legjobb koronás madár kitenyésztése. Akkor a szabályt át kell fordítanod: a legjobb koronás madarad közvetlen rokonságából kell consortot választanod a tenyésztéshez. Az ilyen consortok sosem lesznek győztes madarak, de ha sikeres akarsz lenni, ezt a technikát el kell sajátítanod. Ellenkező esetben, akármennyi, akármilyen jó koronás madarat viszel is be a tenyészetedbe, azokat módszeresen tönkreteszik a Te „jó” consortjaid. 
 
forrás: http://alssemaglosters.nl

7, Mindig a legjobb koronás madár „legközelebbi hozzátartozóiból” válassz consortot. Ne vizsgáld az ilyen madarak fejformáját, nem ez számít. Mivel igen nehéz a jó koronát kitenyészteni, sokszor kell bizonyos kompromisszumokat kötni a madarak szelektálása során. A tenyésztésbe állítandó consortok egyéb tulajdonságait ugyanakkor nagyon kritikusan kell megvizsgálnunk, hiszen velük kell kompenzálnunk a koronások esetleges hibáit. Más szóval, amíg Te a legjobb koronára összpontosítasz, szemet hunyhatsz egyéb küllemi hibák felett. De ezeket a hibákat nélkülözniük kell a tenyésztéshez használt consort madaraknak.A fenti szabályszerűségek talán túl egyértelműek, de következetes alkalmazásuk a kiválasztás során, érdekes gyakorlat lesz/lehet.Robert Larochelle, Revised 2005forrás:  http://glosterqueen.tripod.com/id21.html