2015. február 12., csütörtök

Üdvözlet DublinbólÜdvözlet Dublinból!!!


Kedves Madárbarátok! Örülök,hogy meglátogattátok Berényi Béla blogját és,hogy elolvassátok első cikkemet. Még egyszer köszönet Bélának a felkérésért!
A nevem Földvári Gábor, Írországban, Dublinban élek 8. éve feleségemmel és kisfiúnkkal. Mindig is foglalkoztatott a természet, természetvédelem, a madarak és állatok világa. Végzettségemet tekintve hulladékgazdálkodási technológusként végeztem Debrecenben. Itt Írországban egy konyhában dolgozok, mint chef és konyhai kisegítő. Már gyerekkorom óta tartok madarakat, de a kanári tenyésztés örömeivel ez évtől szeretnék foglalkozni. Nekem az igazi kedvenceim a Fife fancy, Border és Gloster kanárik. Vannak még olyan alak-kanárik, amiket szívesen tartanék, vagy például a szín-kanárik közül az intenzív pirosat, de sajnos helyhiány miatt úgy döntöttem, hogy a Fife fancy-t fogom tartani és tenyészteni. Ezért is kerestem fel több híres hazai tenyésztőt, hogy osszák meg velem a tapasztalataikat. Így ismerkedtem meg Bélával is. Pár perces beszélgetés után megkérdezett, hogy szeretnék-e az írországi kanári tenyésztőkről írni a blogjára? Én persze egyből igent mondtam és első nekifutásra a híres dublini „bird-marketet” (madár piac) szeretném bemutatni nektek, néhány képpel illusztrálva. Azt már most elárulom, hogy a következőekben a leghíresebb Ír kanári tenyésztőket fogom felkeresni, meglátogatni!
A dublini madárpiacról annyit kell tudni, hogy a híres St. Patrick Katedrális mögötti kis utcában van megtartva minden Vasárnap (egész évben) 10 és 12 óra között. 

Ha tehetem és időm engedi én is kilátogatok ide mindig. Ha másért nem is, de legalább bámészkodhatok és gyönyörködhetek a madarakban. Valamint abban a reményben, hogy hátha sikerül valami hasznosat megtudnom, ellesnem. A dublini bird market megalakulásáról sajnos senki sem tudott pontos információt adni, úgyhogy utána kellett nézzek az interneten. Azt olvastam, hogy közel 400 éve járnak ide az emberek és osztják meg tapasztalataikat egymással és persze árulják szebbnél szebb kis szárnyas barátaikat. Az ide kijáró emberek hobbi, vagy amatőr tenyésztőknek hívják magukat, mert nem regisztráltak és így nincs zárt gyűrűjük. Megnézve a madarakat, tényleg kiderül, hogy csak jelölőgyűrűt használnak az emberek. Az idejáró tenyésztők zöme a páros kalitkás módszerre esküszik és Március 17.-én állítják párba madaraikat. Ok-ok, ez nem szabály, csak márc. 17.-én ünneplik a St. Patrick napot és ehhez kötik a tenyésztési szezon kezdetét. Rettenetesen babonásak az Írek… Azok a tenyésztők akik rendelkeznek saját kis madárházzal amiben meg tudják teremteni az optimális fény-és hőmérsékletet, persze ők hamarabb kezdik a tenyésztést. Ők sajnos már nem nagyon járnak ide.. Őket majd a börzéken fogom elcsípni, vagy személyesen keresem fel Őket!!! A hideg idő, a kevés madár és tenyésztő ellenére mégis örömteli volt az itt eltöltött két óra, mivel az egyik kis öreg elárulta, ha sokat akarok megtudni a tenyésztésről és börzékről, akkor Ő tud ajánlani nekem egy lapot, amiben megtalálok mindent. Ez egy angol újság, ami a Cage and Aviary Birds névre hallgat.
Minden hónapban megjelenik egy száma. Telis tele a leghíresebb angol, skót, ír tenyésztőkkel. Pontos leírást kapunk mit és hogyan csináljunk a siker érdekében, mit etessünk, stb. Ja, és majd elfelejtettem a legfontosabbat..tájékoztatás az éppen aktuális börzékről. Azóta már nekem is sikerült beszereznem egy példányát! A februári számában sajnos nem sokat említ Írországról, de nekem ahhoz elég lesz, hogy a legnevesebb tenyésztőkkel fel tudjam majd venni a kapcsolatot. Az újság elolvasása után regisztráltam magam az Irish Fife Fancy Canary hivatalos honlapjára, hogy még többet láthassak, tanulhassak, amiket persze örömmel fogok megosztani veletek. Egy biztos; keresgetni, kutatgatni fogom, hogy mi történik itt a Smaragd-szigeten. Szerencsésnek mondhatom magam, mert bármerre nézek, legyen szó a szomszédokról, Skócia, vagy Anglia, biztosan lesz, lesznek olyan történeteim amiket szívesen fogtok olvasni! Mindenkinek Kívánok Tenyésztésben Sikeres Évet és remélem tetszett a rövid élménybeszámolóm. Végezetül pedig, élvezzétek a képeket!!!

U.i.: Az első beszámolóm végére most mégis az embereket szeretném előtérbe helyezni. Számomra nagyon örömteli és felemelő érzés mikor a hazai, vagy külföldi tenyésztőkkel beszélve mindenkiben a segítőkészséget és támogatást találom meg. Ezért mindenkinek köszönetet szeretnék mondani!!! Bízom benne, hogy ez az összetartás mindig is így marad a madárbarátok körében!

Üdvözlettel Dublinból!
Földvári Gábor

Ami pedig személy szerint engem illet, mindig szívesen olvasok vagy hallok olyan történetet, amelyből "süt" az őszinte lelkesedés és amely előrevetít egy pozitív jövőképet....várom/várjuk a folytatást! A mostani beszámolóért és a képekért pedig külön köszönet!
Berényi Béla