2013. október 28., hétfő

XI. Pannónia kupa alakkanáris szemszögből

Az idei évben megrendezett Pannónia kupán, egy kicsit még beljebbről szemlélhettem meg a rendezvény szakmai oldalát, mint a tavalyin.Lehetőséget kaptam, hogy a bírálat ideje alatt mint felhordó és adminisztráló minőségben segítsem a bírók munkáját. Így első kézből származó információkat, tapasztalatokat szerezhettem erről a sokak által ismert, néhányak szemében ismertnek vélt, néhányak által pedig el nem ismert tevékenységről.
 Az időpont is egy kicsit kedvezőbb volt, hiszen három héttel későbbre tolódott ebben az évben a kezdés. Ez a vedlésben kicsit lemaradott, vagy az utolsó fészekaljakban kelt fiatalok számára egy hangyányit javított az esélyeken. A madarak beszállítása szerda este és csütörtök reggel történt. Mire az első kiállítók megjelentek, a kanárik számára rendszeresített papírkalitkák első rakása már készen állt.
Csertő Gyuszi, Nagy Feri és az origami
A kiállítók, meglehetős rutinnal vették birtokba a kartonkalitkákat. A szervezők által biztosított eleséget, etetőt mindenki maga helyezte el a dobozokban. Aztán jöhettek a madarak! A gyűrűszámok szerinti kalitkaszámozás-egy nyomtatott matrica segítségével- szintén a madarak leadását megelőző feladat volt.

 A madarak leadása után,  a korábban üresen felhelyezett itatókat a rendezők , főleg Teszlák Jani, feltöltötték vízzel. Így elkerülhető volt, hogy a kartonkalitkák, a pakolászás, madárbeengedés közben- az esetlegesen leeső, vagy eresztő itatóktól- elázzanak.
A madarak leadása: Schiktancz Béla,Papp László,Téglás László,Harsányi Ferenc,Vörös Tibor
A szerda este leadott alakkanáriknak több mint 12 órájuk volt az akklimatizálódásra, a bírálat kezdetéig Az idei évben a C.O.M.minősítéssel bíró Lorenz August  végezte a pontozást, aki Ausztriából érkezett a versenyre.

Lorenz August akcióban
A sort a Glosterek nyitották majd a Yorkshirek, Fodrosok, Lizardok és a  Raza Espagnolák következtek. Az idei évben több, mint 90 alakkanári került bírálatra a versenyen. A bíró alaposságát mutatja, hogy az első bírálati napot ( 10 órától este 7-ig) teljes egészében erre a szekcióra áldozta. Örvendetes volt látni, hogy ebben az évben a kollekciókkal együtt közel 50 Lizardot neveztek tenyésztőik a megmérettetésre. De a zuhanyhíradó szerint, a következő vajdahunyadvári kiállításon már csupán ezekre az alak kanárikra egy teljes napot kell szánnia a majdani bírálónak, ami azt jelenti, hogy 100db körüli "pikkelyes" lesz megméretve. Ha mindehhez esetleg a Glosteresek is megismétlik a tavalyi 70 db körüli nevezést, akkor az már hazai mércével mérve egy igen komoly szakmai siker lesz.
Na, de vissza a bírálathoz!

A bíró táskájából előkerült pár igen értékes nyomtatott segédeszköz, mely minél pontosabb értékítéletet volt hivatott elősegíteni. Én speciel csak néztem, mint hal a szatyorban, olyan jó szemléltető ábrák voltak az egyes alak-kanári hibák és kívánalmak bemutatására..
Lizard (nem is olyan) kis-okos
Lizard "összevetés"
A sok Lizard után jöttek a Raza Espagnolák, idén csak egyéni kategóriában.
Amikor megszületett az összes pontszám, akkor August Úr visszakérte a legjobb madarakat, osztálytól függetlenül és kialakította az alak kanári szekció egyéni helyezéseit is.
Érdekes és egyben elgondolkodtató volt látni, hogy a bíró a kanárik sztenderd mérettől való eltérésekor mindig jobban büntette a kisebb madarakat, mint a nagyobbakat. Ez a hozzáállás egybecseng a német illetve a holland bírói gyakorlattal. Szemben mondjuk az olasz ítészek munkájával, akik jobban preferálják a kisebb méretű madarakat a versenyeken. És a VB idén Olaszországban lesz!
Az utóbbi mondatok az én véleményemet tükrözik és jó lett volna erről a magát a bírót megkérdezni, de ez most sajnos elmaradt, így az okoskodás csak amolyan pusztába kiáltott szó marad...
Mindezek tükrében:
A legjobb Yorkshire; Kovács József 89 pontos madara lett

Legjobb Koronás Gloster; Máté Szabolcs kanárija 89 ponttal

Consortok között I. és II. hely valamint a legjobb alakkanári,Kinefner József munkáját dícséri


III. hely90 ponttal;  Kovács Attila érdeme;
A tenyésztő saját fotója
 Raza+ egyéb alak kanári I. és III. hely ; Papp István 91-90 pont

Legjobb Fodros kanári, Raza + egyáb alak kanári II. hely  Topai Ferenc 90 pont
Legjobb Lizard Gergely André madara 91 ponttal


Lizard II. és III. hely Papp István 90-89 pont
Alakkanári kollekció I. helyezett Papp István 358 pont.

Minden résztvevőnek gratulálunk és bízva egy sikeres tenyész-szezonban, reméljük, hogy jövőre folytatódik az alak kanári szekció további erősödése!