Az alábbi cikket a Salentino megalkotói, Sergio Palma és Carmelo Caroppo jegyzi. Az írásra a www.salentino.org internetes oldalon illetve az International Ornithological Association folyóiratában találtuk. Utóbbiért külön köszönet Richard Lumleynak az I.O.A. COM UK elnökének, aki a lapot postán elküldte nekünk.
A "Salentino" születése
Ennek a ( 14 évvel ezelőtt
kezdődött) kalandnak a végén, egy új alak-kanári változatot köszönthetünk,
melynek neve „Salentino”. A 2010-es hivatalos elismerést, számtalan nagy,
nemzetközi kiállításon történt sikeres részvétel előzte meg. A 2008-as és 2009-
es Olasz Ornitológiai Bajnokság, bolognai és lecce-i kiállítások és a piacenzai
C.O.M. világ-bajnokság, mind a későbbi elismeréshez vezető út fontos állomásai.
A Salentino szelekciója egy Német búbos hím és egy Belga Bossou tojó
párosításával kezdődött. A két igen eltérő változat keresztezése először csak
dajka kanárik előállítását célozta meg, de látva az első púpos-kontyos
fiókákat, a kísérlet új irányt vett. Mindez 1996-ban történt. A fontosabb tulajdonságok, amelyek a szelekció irányát meghatározták, a
konty ( független karakter), a méret és az alak ( kombinált recesszív tulajdonságok),valamint
a púpos hát, amely az uniformitás törvénye miatt egyöntetűen megjelent a
fiatalokban.
Törvényszerű, hogy amikor kontyos
illetve nem-kontyos kanárikat párosítunk egymással, akkor a utódok között
fele-fele arányban találunk kontyos és nem-kontyos fiatalokat ( Mendel III. törvénye).
Amellett azonban, hogy
odafigyelünk a kontyra, megfelelő figyelmet kell szentelnünk a test vonalára,
az alakra is. Ha a recesszív tulajdonságokat tekintve nemkívánatos jellemvonást
találunk egy madáron, azt gondolkodás nélkül ki kell rekesztenünk a további
tenyésztésből. Mivel már sok, korábban elismert változat létezett, nehéz volt azokat
a jegyeket megtalálni, amelyek jól megkülönböztetik a Salentinot a többi
alak-kanáritól. Kezdésnek a Belga púpostól kellet tisztán elkülöníteni. Ez a
kötelező piros faktorral, a konttyal, a lábakkal és a mérettel meg is történt.
elől-, oldal- és hátulnézet |
A kiválasztásnál fontos
figyelembe venni a méretet, amely 12,5 cm-ben lett meghatározva.
A kontynak nem kell nagynak lenni
és nem lóghatnak a tollai a csőrre. A fej kicsi, alakja , akárcsak a kontyé, ovális.
Kívánatos a mogyoró-forma fej. A mellkas nem mutathat kiemelkedő formát.
Felülnézetben a madár keresztmetszete ovális formát kell hogy mutasson. A test
és a nyak állása által bezárt szög, optimális esetben 90 fok. A farok tollak
egyenes folytatásai legyenek a hát vonalának.
www.salentino.org |
A farok tollak vége enyhén
nyitott, ún. fecskefarok. A tollazat
testhez simuló, teljesen liporóm jellegű. Kivételt képeznek a konty tollai,
melyeknél megengedett a melanin csíkozottság, deresség. A lipokróm szinek
gazdagok, a madár ragyogó, tiszta színű. Ez a kis madár kitűnően alkalmazkodott
a meleg Dél-Olaszország klímájához. Szeme fekete, mint egy gyönyörű mediterrán
nőé. Viselkedése élénk, érdeklődve fordul az őt körülvevő világ felé. Vitális,
sosem fáradt vagy letargikus.
Kiállításokon kupola alakú
kalitkában kerül bemutatásra, melyben 10mm átmérőjű ülőpálcák vannak
lehelyezve.
Egy palermói kiállítás képe http://www.salentino.org/ |
Sztenderd:
Tartás, 25 pont: A nyak a váll és a hát pozíciója, egymással bezárt szöge 90 fok kell, hogy legyen. A hát vonala merőlegesen lefelé mutat és a farok végéig egyenes vonalú.
Testalkat, 20 pont:A mellkas lapos, kiugró rész nem megengedett. A farok vége enyhén "V" alakú, fecskefarok.
Méret, 20 pont: A madár kis termetű, az ideális testméret 12.5 cm
Konty és fej, 15 pont: A konty pontosan a fej közepén indul és eljesen befedi a kicsi, ovális, mogyoró alakú fejet
Tollazat, 10 pont: A tollazat sima, testhez simuló. Színezet lipokróm jellegű. Javasolt a piros szín. Melanin csíkozottság egyedül a konty tollaiban megengedett
Láb, 5 pont: A láb egészséges, a lábszár közép hosszú. A lábujjak vékonyak.
Kondicio, 5 pont: A madár tiszta, viselkedése érdeklődő,vitális. Szemei élénkek.
még néhány új változat:http://alakkanari.blogspot.hu/2012/01/uj-valtozatok-formak.html