2013. október 20., vasárnap

A "Salantino" születése.

Az alábbi cikket a Salentino megalkotói, Sergio Palma és Carmelo Caroppo jegyzi. Az írásra a www.salentino.org internetes oldalon illetve az International Ornithological Association folyóiratában találtuk. Utóbbiért külön köszönet Richard Lumleynak az I.O.A. COM UK elnökének, aki a lapot postán elküldte nekünk.

A "Salentino" születése

Ennek a ( 14 évvel ezelőtt kezdődött) kalandnak a végén, egy új alak-kanári változatot köszönthetünk, melynek neve „Salentino”. A 2010-es hivatalos elismerést, számtalan nagy, nemzetközi kiállításon történt sikeres részvétel előzte meg. A 2008-as és 2009- es Olasz Ornitológiai Bajnokság, bolognai és lecce-i kiállítások és a piacenzai C.O.M. világ-bajnokság, mind a későbbi elismeréshez vezető út fontos állomásai. A Salentino szelekciója egy Német búbos hím és egy Belga Bossou tojó párosításával kezdődött. A két igen eltérő változat keresztezése először csak dajka kanárik előállítását célozta meg, de látva az első púpos-kontyos fiókákat, a kísérlet új irányt vett. Mindez 1996-ban történt. A fontosabb  tulajdonságok,  amelyek a szelekció irányát meghatározták, a konty ( független karakter), a méret és az alak ( kombinált recesszív tulajdonságok),valamint a púpos hát, amely az uniformitás törvénye miatt egyöntetűen megjelent a fiatalokban.
Törvényszerű, hogy amikor kontyos illetve nem-kontyos kanárikat párosítunk egymással, akkor a utódok között fele-fele arányban találunk kontyos és nem-kontyos fiatalokat      ( Mendel III. törvénye).
Amellett azonban, hogy odafigyelünk a kontyra, megfelelő figyelmet kell szentelnünk a test vonalára, az alakra is. Ha a recesszív tulajdonságokat tekintve nemkívánatos jellemvonást találunk egy madáron, azt gondolkodás nélkül ki kell rekesztenünk a további tenyésztésből. Mivel már sok, korábban elismert változat létezett, nehéz volt azokat a jegyeket megtalálni, amelyek jól megkülönböztetik a Salentinot a többi alak-kanáritól. Kezdésnek a Belga púpostól kellet tisztán elkülöníteni. Ez a kötelező piros faktorral, a konttyal, a lábakkal és a mérettel meg is történt.
elől-, oldal- és hátulnézet

A kiválasztásnál fontos figyelembe venni a méretet, amely 12,5 cm-ben lett meghatározva.
A kontynak nem kell nagynak lenni és nem lóghatnak a tollai a csőrre. A fej kicsi, alakja , akárcsak a kontyé, ovális. Kívánatos a mogyoró-forma fej. A mellkas nem mutathat kiemelkedő formát. Felülnézetben a madár keresztmetszete ovális formát kell hogy mutasson. A test és a nyak állása által bezárt szög, optimális esetben 90 fok. A farok tollak egyenes folytatásai legyenek a hát vonalának.
www.salentino.org
 A farok tollak vége enyhén nyitott, ún. fecskefarok.  A tollazat testhez simuló, teljesen liporóm jellegű. Kivételt képeznek a konty tollai, melyeknél megengedett a melanin csíkozottság, deresség. A lipokróm szinek gazdagok, a madár ragyogó, tiszta színű. Ez a kis madár kitűnően alkalmazkodott a meleg Dél-Olaszország klímájához. Szeme fekete, mint egy gyönyörű mediterrán nőé. Viselkedése élénk, érdeklődve fordul az őt körülvevő világ felé. Vitális, sosem fáradt vagy letargikus.
Kiállításokon kupola alakú kalitkában kerül bemutatásra, melyben 10mm átmérőjű ülőpálcák vannak lehelyezve.

Egy palermói kiállítás képe  http://www.salentino.org/

Sztenderd:

Tartás, 25 pont: A nyak a váll és a hát pozíciója, egymással bezárt szöge 90 fok kell, hogy legyen. A hát vonala merőlegesen lefelé mutat és a farok végéig egyenes vonalú. 
Testalkat, 20 pont:A mellkas lapos, kiugró rész nem megengedett. A farok vége enyhén "V" alakú, fecskefarok.
Méret, 20 pont: A madár kis termetű, az ideális testméret 12.5 cm
Konty és fej, 15 pont: A konty pontosan a fej közepén indul és eljesen befedi a kicsi, ovális, mogyoró alakú fejet
Tollazat, 10 pont: A tollazat sima, testhez simuló. Színezet lipokróm jellegű. Javasolt a piros szín. Melanin csíkozottság egyedül a konty tollaiban megengedett
Láb, 5 pont: A láb egészséges, a lábszár közép hosszú. A lábujjak vékonyak.
Kondicio, 5 pont: A madár tiszta, viselkedése érdeklődő,vitális. Szemei élénkek.


még néhány új változat:http://alakkanari.blogspot.hu/2012/01/uj-valtozatok-formak.html