2012. augusztus 19., vasárnap

A Mehringi kanári leírása,standardja


Gyepes Imrétől még a kezdetek kezdetén kaptunk egy igen részletes standard gyűjteményt, melyben a DKB bíróképzés segédanyagait is felleltük. Ebből az anyagból a fodros kanárik leírásait kezdjük feldolgozni. Kezdetnek egy német eredetű fajtát:
A Mehringi kanári, egy viszonylag új alak kanári változat, tulajdonképpen egy mini fodros fajta. A fajta keletkezését, létrejöttét 1983-tól 1989-ig terjedő időszakra datálják. A tenyész-programban, melynek végeredménye ez a változat, a Párizsi trombitás Észak-holland fodrossal, színkanárival és a Glosterrel lett "keresztezve". A szaporulat tagjai ekkor egy nagyon kemény szelekción mentek keresztül. Csak azok a madarak kerültek a tenyészprogram következő csoportjába, melyek markánsan képviselték a megálmodott mini madár ismertetőjegyeit. A fajta megálmodója Karl Franke így került évről évre, mindig egy lépéssel közelebb a céljához.
A fajta nevét, Karl Franke (a fajta első tenyésztője) lakhelyéről, Mehring városáról kapta. Madarunk 1988-ban került először bemutatásra különböző kiállításokon. A Mehringert, Németorzságban 1994-ben ismerték el önálló fajtaként. Madarunk egy "egyenes-tartású" kis méretű fodros kanári, amely az összes kanári színben kiállítható, sőt a tarka változat is elfogadott.
Gyűrűmérete: 3mm
Kiállításokon az un.: kupola alakú kiállítási kalitkákban kerülnek bemutatásra/bírálatra.
A fodros kanárik igen ritkán képviseltetik magukat a hazai kiállításokon. Reméljük ennek csak az az oka, hogy rajtunk kívül még sokan nem ismerik a fajtákat, ezért meg sem fordult a fejükben ezen jószágok beszerzése. Tavaly Bad-Salzuflen-ban láttam először életemben valamirevaló Fiorinókat, fekete-fehér(kék) tarkában. Azóta sem tudom kiverni őket a fejemből. Úgyhogy hátha kedvet csinálunk pár embernek ezekhez a göndör, fodros madárkákhoz. Ami a fodrok, frizurák magyar elnevezéseit illeti, ezeket több nyelvből is lefordítjuk és így próbálunk néhány alternatívát adni. Amennyiben ezeknek már van hivatalos magyar elnevezése és valakitől ezeket megkapjuk, természetesen azok mentén dolgozunk majd tovább. Ja és várjuk az észrevételeket, ha valamit nagyon ferdítve fordítottunk volna.
Fotók egy korábbi bejegyzésben találhatóak: itt

A Mehringi kanári jellemző jegyei:





  1. köpeny vagy palást
  2. mell-fodor vagy zsabó
  3. uszony*
Ezeken kívül un. másodlagos
 vagy mellék-fodrokat is 
megkülönböztetünk:
  1. csokor
  2. hasi-fodor
  3. gallér
  4. pofaszakáll vagy barkó
  5. sapka, búb vagy frizura
  6. kakas-toll







Méret:
Mivel a Mehringi kanárit jellemzően a mérete különbözteti meg pl.. a többi "egyenes" fodrostól, (AGI 21cm, Párizsi Trombitás 19cm, Páduai 18-19 cm)  ezért a standardban kiemelt pontszámmal értékelik ezt a kritériumot. Amely ennél a fajtánál 13cm-ben van meghatározvaés optimális esetben ez 20 pontot hozhat a konyhára.
Uszony:
 A test két oldalán található „uszony” tollai, a combok tövétől indulnak. Terjedelmesek, szimmetrikusak és felfelé állnak.15 pont 
*az eredeti DKB standardban a "Stützfedern" kifejezést használják. Christian Kanalas és Kiss Erika, akik nem először segítenek ki a német madaras szakkifejezések kapcsán, most sem hagytak cserben. Szóval a Stützfedern jelentése kb.: támogatási toll. Másra ezt a kifejezést nem használják, csak a fodros kanárik esetében. Ezek olyan a testtől elálló tollak amelyek magukat kell ,hogy megtartsák. Nyirkos, párás viszonyok között ezek  az igen könnyű tollak leereszkedhetnek, eltűnhetnek. Ezek hiányában a legtöbb fodros kanárit ki sem lehet állítani.
15 pont

Zsabó vagy mell-fodor:
A mell-fodornál törekedni kell, hogy a tollak szimmetrikusan, a testoldalaktól kiindulva, befelé álljanak, és ezek a mell középvonalánál találkozzanak, érintsék egymást. A has tollai szintén fodrosak. 
Mindez 15 pontért.
Köpeny vagy palást:
A palást terjedelmes és egy lehetőleg hosszú és egyenes választóvonal ( mint a haj esetében a választék) , két szabályos, szimmetrikus részre osztja. Az egyes tollak oldalra nőnek. A palást alján találjuk a csokrot. Ez a másodlagos fodor, bal illetve jobb oldalra dőlő igen lágy tollakból áll. Az ezen  kritériumot  hibátlanul bemutató kanári 15 pontot kapat a bírálatkor. 
Fej és nyak:
A Mehringernek széles, telt , „jól fésült” feje van, mely arányait tekintve, összhangban áll a törzs többi részével. A fejen található egy újabb szekunder fodor, a pofaszakáll vagy barkó. A tollazatnak ezen a részén az egyes tollak mindkét oldalon kifelé törekedve nőnek. A nyak körben fodros, így egy gallér formájában képez átmenetet a törzs irányába. 10 pont.
Tollazat:
Itt a teljes tollazat minősége kerül bírálatra. 5 pontért.
Farok és kakastoll:
A farok széles és zárt. A kakastollnak mindkét oldalon meg kell lenni. 5 pont
Lábak: 
A lábak rövidek, a combok tollal jól fedettek. 5 pont
Testtartás:
A testtartás egyenes, a fejtől a háton át a farok irányába futó képzeletbeli vonal mentén 5 pont
Összbenyomás:
Az összbenyomás értékelésekor újra megnézik egyesével a értékelési szempontokat, illetve bírálják a  kondíciót, tisztaságot és megnézik mennyire érzi magát otthonosan a madár a kalitkában. Ebbe a pontszámba beleszámít a kiállítási kalitka tisztasága is. 5 pont 

A végére egy kis bemutató, hogyan énekel egy Mehringi hím, Kovács Krisztián tenyészetében.
A videó itt található.

forrás:
Deutscer Kanarien-und Vogelzüchter-Bund e.V   Ulrich Völker, Thomas Müller
Youtube: My Mehringer canary singing