2012. október 16., kedd

X. Pannónia Kupa

Az általunk preferált "ökomenikus" hozzáállás jegyében, idén is neveztünk a Pannónia Kupára. A kiállítás ebben az évben jubilált, hiszen már tizedik alkalommal küldték ki a szervezők a nevezési felhívásokat, a tenyésztőknek. Máskor is vettünk már részt ezen a versenyen ( váltakozó sikerrel), de most a kiállítás lebonyolításában is volt szerencsénk részt venni. Külön öröm volt, hogy a Gyuszi által korábban életre hívott rajzpályázat alkotásai is méltó körülmények között mutatkozhattak be. Kaptunk egy helyet -a kiállítói térben- ahol az első saját standunkat felállítva alkalmunk nyílt a blog olvasóival személyesen is találkozni. Utóbbi volt a kellemesebb feladat, ám ezzel meg kellett várnunk a hétvégét, az izzadságszagú  munkába  viszont már szerdán bekapcsolódtunk.  Ezen a napon fejeződtek be a kiállítás építési munkálatai és ekkor történt a madarak átvétele, szekciók szerinti elhelyezése és ellátása. A már rutinos "Pannóniások" részéről abszolút segítőkész, baráti fogadtatásban volt részünk nekünk" külsősöknek".
Délelőtt Nagy Ferivel gondoskodtunk a nagy-papagájok majdani kényelméről, délután a pontos eligazítást követően, Papp Laci "oltalmában", már a madár átvétel volt a dolgunk. Az egzótákat beszállító tenyésztőtársaknak segítettünk, hogy minél gyorsabban el tudják helyezni madaraikat az új kartonkalitkákban. Ezután, a katalógus szerkesztését és a bírálat pontosságát megkönnyítendő sorszámozott matricák precíz szétosztását ellenőriztük. Arányait tekintve egzótás kevesebb volt, mint pl kanáris, így volt időnk "besegíteni" a többi szekció munkájába. Mikor minden madár a helyén volt, ki-ki végignézte rábizottjait, hogy eleség és ivóvíz tekintetében rendben vannak-e. Másnap, Gyuszinak volt szerencséje az egzóták bírálatánál (mivel Ő ebben a kategóriában nem indult), felhordóként dolgoznia -le is járta a lábát- és így közelebbi kapcsolatba kerülhetett a bírálatot végző portugál Ramoa Úrral. Ha lesz egy csöpp ideje, biztos megosztja személyes tapasztalatait a blogon.
Én szombat-vasárnap folytattam a társadalmi munkát és persze ekkor jutott időm először megnézni a teljes kiállítást. A reggeli etetés és itatás után, a börze felügyelő alkalmi segítőjeként amúgy sem nagyon hagyhattam el az épületet. Éppen belefért egy lopott óra, hogy párommal, a városligetben egy kockás takarón ülve,bedörgöljünk egy pizzát. Aztán vissza a kiállításra. Nyilván elsősorban az alak-kanárik és alak-kanárisok körül ólálkodtam és próbáltam elcsípni minden hasznos információt. Hál'Isten nem nagyon kellett fülelni, mert tapasztalatom szerint, mindenki (már akivel sikerült szóba elegyednem) igen segítőkész volt. Hasznos perceket tudtam így eltölteni; Kovács Attilával, Máté Szabolccsal és a már szinte barátként üdvözölt Kiss Erika, Christian Kanalas párossal.
Vasárnap délelőtt, Papp Laci hozott be olyan diakockákat, melyekben a kanárikra jellemző különböző tollszerkezeteket lehetett szemléltetni. Ez az a téma, ahol nekem személy szerint elég sok kérdésem van, így ez a kis bemutató számomra nagyon hasznos volt. 
Később Gyerkó Tibor tartott ismertetőt az EE Európabajnokság nevezési feltételeiről, majd következett a díjkiosztó. A 16 órai zárás után a tenyésztők egy-egy segítővel "kézenfogva" jöhettek be a madaraikért, így cirka 20 perc alatt minden versenyző  ki lett szolgáltatva. A tenyésztők jelentős része megértette, miért történik így a madarak kiadása és a kis sorban állás okozta kényelmetlenség ellenére gördülékenyen zajlottak az események.
A kiállítás bontásából már csak részben tudtuk kivenni a részünket, hiszen Kecskeméten is vége lett a helyi klub bemutatójának és már otthon vártak a visszatérő madarak..
Nem volt tanulságoktól mentes ez a hétvége, de Gyuszival egyetértettünk abban, hogy sokat tanultunk és egy kicsit beleláttunk, milyen nehézségek adódhatnak egy ilyen nemzetközi kiállítás lebonyolításában.








A tények: 138 különböző alak kanári.
                    3  kollekció (raza, lizard)
                    4  Padovai fodros
                    7 Yorkshire
                  22 Lizard
                  23 Spanyol miniatűr
                  28 Gloster consort
                  39 Gloster corona