2012. március 26., hétfő

Ír Fancy kanári

Az Ír Díszes kanári

Az Ír Fancy eredetileg a Roller kanáriból lett kitenyésztve 1974 körül és sokáig egyszerűen Ír Rollernak nevezték. Mai formáját és nevét a sokéves szelektív tenyésztésnek és a folyamatos fejlődének köszönheti a modern „Ír Díszes”. Mint alak-kanári, a korai időkben inkább Írország keleti partvidékén volt ismeretes, különösen Wexford városában. Tenyésztése később az egész országban egyre népszerűbb lett. A megjelenésre vonatkozó kritériumrendszert 1974-ben Dublinban fektette le az Edward Darcy, Bill Garnet, Jimmy Hogan és Lily Claffe által alkotott bírói testület.A zsűri egy Mr. Jones Co. Wexford-i tenyésztő által nevezett sárga hím  madarat választotta ki etalonnak. Ezzel a példánnyal kezdődött ennek az ír  nemzeti kanári változatnak a tenyésztése.

 Az Ír Fancy Kanárit Tenyésztők Szövetségét (I.F.C.S.)  1975-ben alakította meg néhány elkötelezett tenyésztő. Törekvésük fő célja az volt, hogy elfogadtassák az Ír Fancy-t, mint kiállítási madarat és, hogy a változat számára ideális kiállítási kalitka típust bevezessék egész Írországban. Az I.F.C.S. ezen felül létrehozta és alkalmazta a tökéletes madár standardját. .A szervezet első közgyűlése Westmeath megyei Athlone városában volt.
A kezdetekben sok különböző méretű és alakú kalitkát használtak a madarászok a kiállításokon. Az új egységes kalitka bevezetése rengeteg ellentétet szült. Az idősebb tenyésztők lassacskán elfogadták az újonnan meghatározott eszközöket. Kétéves türelmi időszakot követően megtörtént az átállás és az új kalitka típust egységesen elfogadták.
Az új tagok beáramlása a szövetségbe azóta is folyamatos.
A ’76-os közgyűlésen beavatott titkár, Mrs. Bolger és férje Matt komoly promóciós tevékenységet végeztek a szövetség érdekében. Ennek a pompás kis madárkánk a megítélése madarász berkekben több mint reménykeltő, hiszen a jelenkorban, éves szinten kb. 7000 db. gyűrűt adnak ki az I.F.C.S. tagjainak, valamint kb. 1000! kiállítást rendeznek.

 A C.O.M. standardja az Ír Fancy kanáriról:
Fej:25 pont. A kis méretű fej legyen keskeny, arányos és elegáns. A csőr kicsi a szemek jól láthatóak
Test:15 pont. A madár szélessége a vállakon keresztül mérve 33mm, hossza 127mm.A test arányosan kúp alakú, a szárnak szorosan a testhez simulnak.
Tollazat:15 pont. A tollazat zárt, „testhez álló” kompakt és természetes színű. A madár körvonala tiszta, pontos.
Tartás,viselkedés: 15 pont. Mozgása élénk, eleven. Viselkedése éber. Tartása az ülőpálcához viszonyítva 65-75 0.
Farok:10 pont. A farok tollai zárt farokban állnak össze és a madár kecsesen, rendezetten tartja.
Lábak: 5 pont. A lábak közepesen hosszúak, látható combokkal.
Összbenyomás:15 pont. A madár tiszta és egészséges. Minden színben előfordulhat,kivéve a vöröset. A színtáplálás nem megengedett.


A C.O.M. –hoz tartozó szervezetek által rendezett kiállításokon az Ír Fancy-k, a szín-kanárik számára rendszeresített kalitkákban kerülnek bemutatásra, melyben két 12 mm-es ülő pálca van elhelyezve egymástól 12 cm-re.





Források:
http://homepage.eircom.net/~ifcs/
 http://irishfancycanaries.webs.com
http://www.irishfancyclubofamerica.com/
Képek a F.O.I.-tól, Márton András segítségével
C.O.M. standard ifj Cserna Zolitól