2013. július 6., szombat

The Gloster Fancy Canary

Újabb szakkönyvet szeretnénk bemutatni a blog látogatóinak. A speciálisan Glosterekről szóló kézikönyvet Angliából vásároltuk. A beszerzésben Richard Lumley, angol kanári tenyésztő segített nekünk, aki amellett, hogy aranyérmes volt a C.O.M. által szervezett világbajnokságon, az IGBA , a Gloster-tenyésztők Nemzetközi Egyesületének bírója is egyben. 
  
Annaline és Nick Barrett, 2009-ben kiadott kézikönyve, minden fontos témakört tárgyal a Glosterekről, ami csak fontos lehet:
 A könyv a madarak standard leírásával és az ideálrajzokkal kezdődik, majd részletes leírórész következik az egyes kritériumok részletezésével.
A madarak alapvető tartási, elhelyezési körülményei, valamint a táplálás részletei ( vadon gyűjtött növények leírásával) mellett a szerzők külön kitérnek a vedlésre, a tollszerkezeti különbségekre és a kiállításra történő felkészítésre is.

Külön fejezet tárgyalja a színváltozatok egymás közötti öröklődésének és a tenyészpárok kiválasztásának részleteit.
A nyilvántartási rendszer fontossága és a bírálati  eljárás bemutatása szintén e könyv témája.
 
Számomra különösen meglepő volt, hogy az egyik fejezetben egy , a Glosterek bemutatására szolgáló, speciális, kiállítási kalitka pontos műszaki rajza is megtalálható.

Ésszerűen megtervezett tenyésztés-nyílvántartó kártyák mintái is szerepelnek az oldalakon, Ezek az egész állomány kontrollálása mellett, lehetőséget adnak az egyes tenyészpárok adatainak rögzítésére is, akár egy kalitkára rakható kártyával, vagy egy esetlegesen lefűzhető  nyilvántartási lappal.






A szerzőpáros elhivatottságát jól szemlélteti, a könyvhöz mellékelt könyvjelzőn olvasható jelmondat is: Emlékezz! -típus ÉS  minőség- nem típus VAGY minőség-.