2012. december 13., csütörtök

New Generation-Horváth András

Végre szabadságon vagyok. A faiskolai munkáknak csak  a fagy parancsol megálljt, úgyhogy -ez most esett le- mi tényleg látástól Mikulásig...Na szóval Andris már korábban megkért, hogy menjek át  Hozzá, Nagykőrösre, most, hogy már együtt van a reménybeli tenyészanyag. Nézzem már meg én is, beszéljük át, milyen elgondolások alapján állította össze a párokat. Megtisztelő volt a kérés, de azért azt az elején igyekeztem letisztázni, hogy ha ez nem is egy klasszikus "vak vezet világtalant" szituáció, azért nekem is van még mit tanulnom ebben a műfajban. A délután végére aztán az utóbbi is bebizonyosodott, mert olyan példás, higiénikus és minden szempontból praktikus elhelyezést figyelhettem meg, a madarakkal kapcsolatban, amihez hasonlót nem sok helyen láttam. 
Az állomány gerincét hazai tenyésztőktől szerezte be vendéglátóm, de a fotókon majd látni lehet egy olasz koronás hímet, amely hát, pestiesen szólva nagyon ott van. 
Ottjártamkor ( XII. 12) a madarak egyesével, de a majdani párok tagjai, már egymás mellett voltak elhelyezve. Versele Laga kanári magkeverék és gritt volt előttük. Ezt az "alapellátmányt" András, a költési időszakban  lágy eleséggel, csíráztatott négermaggal és mungóbabbal is kiegészíti.
kép forrása : bioszallito.hu
A madarak tiszta lappal indultak. Szó szerint. Fogtunk egy lapot és egyesével felírtuk az összes madár nemét, gyűrűszámát és kiszedtünk egy-egy tollat, amiből a tollszerkezetet próbáltuk megállapítani. Ezek a toll minták aztán fel lettek ragasztva a korábban lejegyzett adatok mellé, így a madarak meg lesznek kímélve egy későbbi, újabb toll húzás viszontagságaitól. 
A tipikus tollak esetén jól látszik a különbség: hegyes-"A" ,lekerekített-"B"

Ha az "öregek" ezt olvasva most megmosolyognak minket, állunk elébük. Bízunk benne, hogy nemsokára mi is birtokában leszünk annak a tudásnak, amely megkíméli a madarakat az ilyen tortúrától. Azért András madarász múltjának köszönhetően ( színkanári, standard hullámos) egy két pár kivételével, ránézésre is jól állította össze a madarakat, ami a tollszerkezetet illeti. 
A többi meg ugye majd a fiókák bírálata után derül ki. :O)
 Egy jó két órát "tollászkodtunk", mire a végére értünk, de közben jó néhány közös észrevételt, megfigyelést tettünk, amelyekből talán mindketten profitálni tudunk. Menet közben csináltam néhány képet. A jó dolgokról is és a hibákról is. Utóbbiakat majd egy külön bejegyzésben foglaljuk össze. a javából pedig itt egy kis ízelítő: