2012. november 28., szerda

nyugati szinvonal-keleti kényelem

Nagy Feri barátom egy holland-belga túráról hozott egy szakajtónyi szakirodalmat, amiért ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

Ezeket lapozgatva nem egy olyan anyagot találtunk, ami szerintünk komoly érdeklődésre tarthat számot. Mivel jócskán benne vagyunk a kiállítási szezonban, az első anyag amit felteszünk a blogra, a kiállításokon történő bírói munka eszközeivel, műszaki hátterével foglalkozik. Ugyanis ilyen leírást én még nem láttam sehol(bár lehet, hogy ez csak az én hiányos tájékozottságomra utal).
Bírói munka egyik fontos feltétele, a megfelelő fényviszonyok megléte. Erre a problémára kínál megoldást az ONZE VOGEL,holland magazin, 2012 februári számában.
A műszaki adatok a következőek: Az asztal magassága 780mm, mélysége 800mm. Szélessége (mivel 4 kiállítási kalitkának-kollekció- el kell férni egymás mellett)1200mm. Az asztal lapjától 800 mm-re legyen az armatúra, melyben a fényforrás kap helyet. Van egy opcionális polc az asztalon, amelynek szélessége200mm, távolsága az asztal lapjától 420mm. Még a bíró széke is be van kalibrálva. Az ülőalkalmatosság magasságának 490mm-t javasolnak. Gondolom ez is sok éves tapasztalatokon alapulva lett meghatározva.
A fej fölé szerelt, állítható armatúra  biztosítja, hogy a fényforrás ne zavarja a bírót munkájában és, hogy a különböző méretű kalitkákhoz, a megfelelő irányból érkezzen a fény. A fényforrásokkal kapcsolatban a szerző felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben több asztalon is folyik bírálat, akkor lehetőleg egy fajt csak egy asztalnál vizsgáljanak. Így elkerülhető, hogy  esetleg az eltérő fényviszonyok miatt hátrányt szenvedjen egyik-másik madár. Különösen fontos ez pl.: színkanárik bírálatánál. Ajánlott még az azonos típusú fénycsövek,lámpák alkalmazása az egyes armatúrákban. A cikk egy Graphica 965 jelzésű fénycsövet említ, mely egy ún. TL-D lámpa , amely  kitűnő színmegjelenítési tulajdonságainak köszönhetően – kifejezetten alkalmas a grafikai iparban és a nyomdaiparban történő használatra a nyomatok minőségének ellenőrzésekor.


Ezeket a fényforrásokat a bírók saját munkájuk közben tesztelték. Trópusi- és ara papgájok, szín- és alakkanárik bírálata közben arra a megállapításra jutottak, hogy szinte a napfénnyel megegyező fényt biztosítanak, így a színeket gyakorlatilag torzítás nélkül adják vissza.
 

A kalitkák kerülhetnek a polcra,

vagy az asztal lapjára.
Akcióban a bírók.



források: Onze Vogel 2012-02
               http://www.ecat.lighting.philips.hu