2012. október 2., kedd

Az alföld közepén...


Karcag 2012 09 30

Cinege István sporttársunknak köszönhetően, jó néhány madarunkat meg tudtuk mérettetni,a  múlt hét végén megrendezett karcagi regionális díszmadár kiállításon. Vajó Sándor, ígéretéhez híven nemzetközi szintű bírálatot biztosított azoknak akik ezt igényelték. A szerb szövetség ( S.O.F.) bírótestületének  jóvoltából és gondolom, a személyes kapcsolati tőkéjének is köszönhetően  Slobodan Kulic ( SOF-elnök) , Opernica Vladimir ( SOF -birószöv.elnök) Nikola Tepevac és Szekula Róbert bírálták a madarakat. Tomek Robi barátom pedig gondolom a tolmácsolásban szerzett elévülhetetlen érdemeket. Sajnos nem tudtam ott lenni magán a bírálaton, de Pisti fotóinak köszönhetően egy kicsit mindenki bepillanthat a kulisszák mögé. 
 Jól látható, milyen gondot fordítottak a szervezők a megfelelő hely kiválasztására, minek köszönhetően töménytelen természetes fény állt a bírók rendelkezésére az optimális munkavégzéshez. Mert ez munka ám…
Vasárnap, több (nálam több bírálatot „elszenvedett”)madarász cimborával beszélgetve az volt az általános vélemény, hogy szigorú bírálat történt. Ez volt egyébként a szervezők kérése is a bírák felé a rendezvény előtt. Az egész kiállításon egyetlen madár kapott 91 pontot(Tar Lajos zebragalambja). Ennél csak alacsonyabb pontszámokat találtunk a katalógusban. Többen írták, hogy visszafogott volt az érdeklődés a tenyésztők részéről a bírálatra. Én viszont olyan tenyésztőket láttam, akik a saját kategóriájukban rendszeresen jó eredményeket érnek el. Guti Zoli, Gyepes Imre és Ocskó Gábor- színkanári, Dr Sátorhelyi Tamás- japán sirálykapinty. Ők olyan tenyésztők, akik már nemzetközi szinten is megmutatták magukat. A felsorolás nem teljes, ezért elnézést azoktól, akiket még nem ismerek személyesen. Tehát szerintem, szigorúan az ott lévőkre koncentrálva, ez egy szakmailag értékes kiállítás volt. Pontos katalógussal, áttekinthető kiállító térrel és meglévő pontozói lapokkal. Utóbbiak némelyikén még a bírók észrevételei is megtalálhatóak voltak. Ez pedig sokszor többet ér, mint esetleg maga a helyezés. Itt tetten érhető az a felelősség, ami a bírók vállát nyomja, hiszen az Ő munkájuk ad iránymutatást a tenyésztőknek. Az Ő pontszámaik adnak visszajelzést a madarászoknak a tenyésztői, illetve a szelekciós munkájuk minőségéről.
Egy kis képzavarral élve, ez a „kiállítósdi” olyan, mint a szaknévsor: Aki kimarad, az lemarad! Mindenki maga dönti el, hogy milyen minőségben kíván foglalkozni a madaraival. Persze ez sosem lehetne pozitív, avagy negatív megkülönböztetés eszköze a madarászok (egymás) között! Azonban azt látni kell, hogy azok, akik profik vagy profik szeretnének lenni, mindig kisebbséget alkotnak. Ezért jó kezdeményezés, ha egy kiállítást, egy bemutató kísér, melyen a gyűrű nélküli madarak is értékelést kaphatnak. Ez az egyetlen lehetőség, hogy új és új madarászok válasszák a „kiállítósdit”. Mert minél több a kiállító és a kiállított madár, annál értékesebb egy-egy 91 pont vagy egy helyezés. Külön öröm volt látni a díjkiosztón a karcagi "New Generation"-t. A lelkes fiatalok az oklevél mellé, a Siroki-alapítvány jóvoltából, szakkönyveket is kaptak.
Én a magam részéről köszönöm a meghívást és remélem, hogy jövőre alkalmam lesz , akár felhordóként is, részt venni egy újabb karcagi kiállításon!
És hogy az egóm is megkapja ami jár, Márton András lekapott a két 90 pontos kanárimmal. Mondjuk a fejemen még látszik az előző esti bajor sörfesztivált követő táncmulatság, de lécci koncentráljatok inkább a madarakra