2012. szeptember 29., szombat

Pannónia

A jövő hét végén megrendezésre kerülő X. Pannónia Kupa nevezéseinek összesítése után, kijelenthetjük, hogy egy igen gazdag ( pl 390 színkanári) kiállítás jött össze. Az alak kanárikat nevező tenyésztők aktivitását mutatja, hogy több mint 120 madarat neveztek. Lesznek Glosterek, Spanyol Razák, Lizardok és Yorkshire-ek. Utóbbi három fajtát még kollekcióban is megtekinthetjük, ami szerintem a Yorkyk esetében meglehetősen ritka alkalom Magyarországon. 
A bírálatra, melyet a sok madár miatt két naposra terveztek a szervezők, a német Franke Karl és a portugál illetőségű Carlos Fernandó Ramoa urak lettek felkérve. Ami azt is jelenti, hogy a két bíró, két nap alatt optimális "terhelést" kap.Lesz idejük alaposan megnézni a jószágokat. Utóbbi bíróval megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot, hátha sikerül egy kis autentikus anyagot szerezni általa a Portugál Harlequin kanárik eredetéről, tenyésztéséről. Természetesen, ha sikerrel járunk annak a blog olvasói is hasznát fogják venni. Több magyarországi tenyésztő jelezte, hogy esetleg tartana ilyen kanárikat, ha hozzá lehetne jutni megfelelő madarakhoz. Reméljük sikerül hasznos információkat kipréselni Carlos Fernandó Ramoa Úrból!
A kiállítás egyik érdekessége lesz, hogy Nyugat-európai mintára, kartonból hajtott speciális kiállítási kalitkákban lesznek bemutatva a madarak. Akit érdekelnek ezek az eszközök otthoni ( kiállításra történő felkészítés, beszoktatás) használatra, azok itt be tudnak szerezni ilyen felszerelést. A másik ujítás, a börze rend megváltozása lesz. Itt is elsősorban a kulturáltság , egységesség és könnyen áttekinthetőség megteremtése volt a vezérlő elv. Volt szerencsénk már egy-két külföldi börzét megtekintenünk és ha (reméljük) ez a protokoll meghonosodik Magyarországon, mind a vevőknek, mind az eladóknak egyszerűbb dolga lesz, ha minőségi madarakat szeretnének venni illetve eladni.

folyt. köv: