2012. szeptember 12., szerda

A ligetszépe.Már a neve is...

Oenothera biennis
Újabb vadon is termő, de viszonylag könnyen elérhető növényre szeretném az arra fogékonyak figyelmét felhívni. Ez a ligetszépe.Egy magányosan álló, egészséges példány ebből a növényből igen dekoratív jelenség, különösen az este, amikor a 2-3 cm-es sárga virágai nyílnak. Észak-Amerikából került ide és kiváló életfeltételeket talált a magyar ugaron is. Utak mentén, töltéseken, felhagyott földterületeken találjuk leggyakrabban. Magjának olajtartalma miatt termesztik is és ha nagyobb kertünk van mi magunk is sikeresen nevelhetünk ligetszépét. Évelő növény, első évben csak talajon fekvő leveleket nevel. Második évben aztán nekilódul és nemritkán két méteresre is megnő. A növény szárán ülve találjuk a mi szempontunkból fontos magtokokat, amelyek négy részre osztottak. 
Ezekben vannak az apró sötétbarna magvak. Na ezekre lesz szükségünk. Mármint a madarainknak.
A ligetszépe magjából készülő különböző készítmények számtalan humán kórság ellen kínálnak megoldást, melyekkel most nem untatnám a madarász lelkületű olvasókat.( Akit mégis érdekel annak: www.egeszsegguru.hu) Ami számunkra fontos lehet, az a magvak magas olajtartalma és a bennük lévő különböző zsírsavak bőrre, körömre és hajra gyakorolt kedvező hatása. Ezek, főleg így vedlés idején, engem legalábbis elgondolkodtattak. Az pedig amit a kanárik a növény magtokokkal körberakott szárával csinálnak, végleg meggyőzött arról, hogy ennek a magnak ott kell lenni a madarak előtt.
Felül a kanárik által bántalmazott, alul a még ép szárrész
Akinek pedig nem terem hektárszám otthon az is elérheti ezt a magot, ugyanis a Wersele-Laga által forgalmazott Prestige Csíz Extra magkeverékben megtalálható. Így az ezzel a keverékkel megbolondított kanári eleségünk, biztosítja a madarak számára ezt az esszenciális zsírsavakban gazdag magot.

A tengelicek is kedvelik...A kép forrása Jilgueros Burxana facebook oldala