2013. február 7., csütörtök

Raggio di sole pellet etetése a kanári tenyésztésben



Alternatív takarmányozási tapasztalatait osztja meg Fekete Marcsi, aki Rollereket és színkanárikat is tenyészt, kiállítási minőségben. De megtudtuk, hogy lelki szemei előtt sokszor feldereng néhány Portugál Harlequin képe is...

Aki ismer, tudja rólam hogy szívesen kipróbálok újdonságokat, lassan egy éve került a kezembe az első Raggio di sole pellet Márton András barátom jóvoltából.
2 kg-os kiszerelésű Ventisette, mely egy általános összetételű pellet eleség, kb. fénymag méretű pici granulátumokból áll.

Első próbálkozásként kevertem a magok közé, a madaraim vegyes reakcióval fogadták:
- a Szerbiából érkezett rolleren látszott, hogy ismeri és szívesen evett belőle
- az olasz madaraim két pofára tömték magukba, hiába jól esett nekik egy kis hazai
- a nálam kelt és magyar tenyésztőktől származó madaraim gyanúsan méregették, mi is ez az ismeretlen dolog

Két okból is kénytelenek voltak a madarak megenni a pelletet is:
- kimérem nekik az adagjukat, ha nem eszik meg, éhesek maradnának
- mióta egyik elpusztult madaram boncolásánál kiderült, hogy semmi más problémája nem volt, mint az elhízás, nagyon következetes vagyok az etetés terén, 3 napra osztom ki a porciókat, így a 3. napon a „ nem szeretem” részét is kénytelenek megenni
Ez az etetési módszer talán egy kicsit kegyetlennek hangzik, de akinek gyermeke van, az pontosan tudja, hogy a gyerekek is folyton cukorkát ennének, spenótot meg egyáltalán nem. Ezzel valahogy a madarak is így vannak, kiválogatják a kedvenc magjaikat, az egyoldalú táplálkozás nem tesz jót nekik.


Tavasszal a fióka nevelés időszakában tértem át fokozatosan a pellet 50 %-ban történő etetésére, mivel a Raggio di sole pelletek általában minden életszakasznak megfelelő összetételben készülnek, így az első már normál eleségként etetett termék a Vivace fantázia nevű volt, mely kifejezetten a fiókát nevelő madaraknak és a fiataloknak készül. Ez állagát tekintve morzsázott jellegű, egészen apró szemű.
A nagyobb fészekaljat nevelő tojóknál megfigyeltem, hogy előszeretettel etették vele a már cseperedő fiókákat, valószínűleg azért, mert nem kell vele annyit dolgozni, mint a maggal, nem kell meghámozniuk.
A kirepült kicsik nagyon gyorsan rákaptak, hiszen elég energiához jutottak belőle, amíg megtanulták a magok héját lehántani.

Az első kellemes meglepetés a fiókák kirepülésekor ért, a súlyuk természetesen a pellettel etetett kicsiknek is nagyobb volt kirepüléskor, viszont a súlypontjuk nem a pocakjuknál volt, hanem szép, fejlett mellizommal hagyták el a fészket, a hasukon nem volt a fiókákra általában jellemző „babháj”, lapos és rózsaszín volt.

A második kellemes meglepetés akkor ért, mikor a fiókák gond nélkül átvészelték a leválasztás utáni heteket, nem volt lesoványodás, nem volt elhullás, szép, virgonc, egészséges, továbbra is melles madarak maradtak. Ebben az időszakban az előző években mindig előfordultak olyan fiatalok, amik ügyetlenebbek voltak, nem tudtak annyi magot kibontani, amire szükségük lett volna, ezért lefogytak, legyengültek, vagy lágyeleséggel próbálták pótolni és a sok fehérje megártott nekik. A pellettel viszont a kis béna fiatalok is erősek, egészségesek maradtak.


Felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen szuper ez a termék, miért nem csak ezt kapnak a madaraim:
A válasz nagyon egyszerű, ma ebben az országban elég kevesen ismerik és használják a pelletet, ezért igyekszem arra törekedni, hogy a fiataljaim bárhol meg tudjanak élni. Próbálok minél több féle eleséget megismertetni velük, ezért kapnak házi, gyári lágyeleséget, különböző zöldségeket, gyümölcsöket, zöldet, még lisztkukacot is adok nekik időnként. Így amikor kikerülnek tőlem, nem lesz problémája az új gazdájuknak az etetésükkel és nekik sem okoz fokozott stresszt az átszokás.

Az elmúlt időszak során kitapasztaltam az adagolást, az én madaraim 50 % mag és 50 % pellett keverékéből 2 evőkanálnyit esznek meg 3 nap alatt, a méréshez a kereskedelemben beszerezhető egyszer használatos műanyag kanalat használok, ezzel adom az adagokat bőven mérve.
A magkeverékem összetétele az év folyamán ugyanolyan, csak a pellett változik aszerint, hogy a madarak milyen életszakaszban vannak, egyedül kivételt a fiatal harzer roller kanári hímek jelentettek, ők a pellett mellé repcét kaptak és a repce arányát fokozatosan növeltem az énekiskola ideje alatt.

A fenti adagnál eltérést a fiókát etető tojóknál szoktam csinálni és a több tojóhoz használt hímeknél, ez utóbbiak is kapnak egy kis többletet. A fiókát nevelő madaraknál a kicsik tollasodásától kezdve a felnőtt adag felét szoktam számolni, majd a leválasztástól ők is egész adagot kapnak.

A felhasznált eleség mennyisége gyakorlatilag 1/3-dal csökkent a csak magkeverék etetéséhez képest, mivel a pelletben nincs héj, ezért kevesebb kell belőle, míg a normál magkeverékből 1 evőkanál/nap volt az adag, minden 3. napon nyertem egy evőkanálnyi eleséget madaranként. Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy amellett, hogy a pellet eleség praktikus és modern, még takarékos választás is.


A pellet eleség ára fajtánként változik, a vedlésre kifejlesztett és az ének fejlesztő kicsit drágább, a többi kb. megegyezik egy kommersz magkeverék árával, 2012-ben 349 Ft volt, erre rájött még a posta, így is 400 Ft alatt megállt a kilónkénti ára. A formája vagy granulátum, vagy morzsázott, ez utóbbi lehet apróbb, illetve durvább, nagyobb szemű, a fiataloknak készült sokkal finomabb szemcséjű, mint a többi.

Összefoglalva, miért is szerettem meg és ajánlom a pelletet:
- ára kedvező, nem kerül többe egy átlagos magkeveréknél
- minden életszakasznak meg van a megfelelő összetételű termék, nem nekem kell kísérleteznem a megfelelő arányok eltalálásával, ezt már az olasz tudósok kikísérletezték
- folyamatosan beszerezhető, nem kell nagy készleteket tárolnom, nem foglalja a helyet, nem kell azon aggódnom, hogy megromlik
- mivel a magok héja nincs benn a termékben, kevesebb kell belőle, gazdaságos
- nem fenyeget annak a veszélye, hogy az elraktározott mageleség héja alatt gombák telepedhetnek meg és ez egészségkárosodást okoz a madaraimnak
- a tojók könnyebben etetnek vele nagyobb fészekaljakat is gond nélkül, mint a magokkal, kisebb az esélye a szétnőtt fészekaljnak
- a fiatalok könnyen el tudják fogyasztani, így választás után is képesek megőrizni a kondíciójukat és egészségüket, segítségével csökkel a veszteség
- összetétele optimális, így a madarak zsírszövet és izomzat aránya is optimális, persze ha nem borítjuk fel a lágyeleség túladagolással
- a vedlésre kifejlesztett eleséggel időben elindul a felnőtt madarak vedlése, így annak késése nem veszélyezteti a következő tenyészidőszakot
- a pihenőidőre készült pellet megakadályozza, hogy a tojók üres tojásokat „potyogtassanak” a röpdében

Még egy érdekesség: Megpróbáltam egy garnitúra lisztkukacnál is, ezek gyorsabban fejlődtek, mint a hagyományos búzadara alapú tartásnál.

Mindenkinek szívből ajánlom, gyakorlatilag nálam végig ért a kör, jelenleg a fiókákat nevelő, vagy költésre készülő kanárik ismételten a Vivace pelletet kapják, amivel tavaly tavasszal a rendszeres etetésüket elkezdtem.

Győr, 2013. február 7.


Fekete Mária

Köszönjük a "terméktapasztalatot" és a hozzá tartozó saját receptúrát!