2011. december 26., hétfő

Rheinlandi kanári


A Rajnai-kanárit -eredeti nevén Eurázsiai- Horst Noffke német madárbarát tenyésztette ki a korai 80-as években. Az 1979-es világkiállítás meglátogatása után, Horst eltervezte egy miniatűr Lancashire kanári kitenyésztését. Ehhez két alak kanári változatot használt. Az egyik a korabeli Gloster volt, ami a mai madaraknál karcsúbb, nyúlánkabb képet mutatott. A keresztezés másik alanya egy akkoriban elfogadott újabb fajta a Japán Hoso kanári lett.



Később a C.O.M. is elfogadta és az alak kanárik csoportjába sorolta a rheinlandi-t . Kiállításokon csak a tiszta, egyszínű madarakat bírálják.
Egy kép az iráni  canaryalireza oldalról
Fej és konty, 20 pont:
A patkó alakú konty (crest) a fejtető közepén indul, szimmetrikus és a szemek felett véget kell, hogy érjen. A konty- és a tarkó/nyak tollai zártan illeszkedjenek. A kettő közötti átmenet szinte észrevétlen legyen.Az „őszes” , melírozott hatású illetve sötét tollak csak a kontyos változatnál  elfogadottak
A sima fejű (plain-head) alaknál a fej arányosan nagy, kissé lekerekített, jól látható szemöldökkel.
Test, 20 pont:
A Rajnai kanári  elegáns, könnyed madár. A testalkatnak karcsúnak, hengeresnek kell lenni és a faroknak kissé az ülőrúd alá kell fordulnia.
Testtartás, 20 pont:
A madár egyenesen áll, háta és melle kissé lekerekített.
Méret, 15pont:
A standard nem engedi meg a 12 cm-t meghaladó testméretet.
Tollazat, 15 pont:
A tollak zártan fedjék a testet. A tollazat sima, hiánytalan és egyöntetű.
Lábak, 5 pont:
Az enyhén ívelt, vékony lábak elegánsak, csinosak. A comb épp hogy csak átható.
Farok, 5 pont:
A jól záródó tollak, enyhén villás állású farokban egyesülnek.
Kondíció 5 pont:
A kiállított madár legyen egészséges, tiszta, egységes színezetű. A kontyot kivéve, nem lehetnek melanin jegyek, tarka foltok a Rajnain. Az elfogadott színek a sárga, a fehér és a vörös.
Kiállítása a Border-, vagy az  alagút(Tunnel) típusú kalitkában történik. Utóbbiban egy-egy 12mm átmérőjű ülőpálca van elhelyezve alúl és fölül.

A Border kiállítási kalitka
Versenyre történő nevezéskor a C.O.M. szabályrendszere szerint az E szekció 183-184 osztályába kerülnek a búbos, a 185-186 osztályába pedig a símafejű madarak.A páros számok az egyéni, a páratlanok a kollekcióban történő bemutatást jelzik.


A Rheinland-i gyűrűmérete 2,7 mmm

Forrás: http://canaryunion.webstarts.com
OMJ/COM alak-kanári standard  2006  Ifj. Cserna Zoltánnak köszönhetően