2014. február 24., hétfő

Öntsünk 'ciszta' vizet a pohárba!

Az alakkanárik között vannak olyan változatok, melyeknél a telt alak, a kerek forma (Gloster, Norwich, Border) vagy a terjedelmes, laza tollazat(Crest) a kívánalom. Ebből kifolyólag ezeknél a kanáriknál az intenzív tollszerkezettel bíró egyedek nem mutatják megfelelően a standard jegyeket. Így aztán a bírálatokon legtöbbször a "nem intenzív" madarak viszik el a kokárdákat. A tenyésztők is a laza, buff forma irányába tolják el az állományokat. A "nem intenzív" madarak túlsúlya az tenyészetekben felszínre hozhat egy olyan  defektust, amely akár évekig "bujkálhat", lappanghat és amikor aztán felszínre kerül, elkeserítő az eredménye.
Mivel a "buff" madarak tollai szélesebbek, lazábbak és sokszor puhábbak, mint az intenzív fajtársaiké, a növekedésük során előfordul, hogy ezek a tollak,nem képesek rendesen áttörni a bőr felszínét. Más források szerint a hámréteg megvastagodása, esetleg a pórusok elzáródása, eltömődése miatt nem képesek a tollak teljesen kifejlődni. A több tényező, egymást erősítve is okozhatja az elváltozás megjelenését.  Ilyenkor a tollak betokosodnak és akár borsószem méretű göbökké is alakulhatnak. A jelenség; toll-ciszta vagy sörétkiütés néven ismert.
Ha egy jelenségnek több kiváltó oka van, elvárható, hogy a prevencióhoz is több alternatíva álljon a rendelkezésre.
A tenyészpárok kialakításánál a tollszerkezet figyelembevétele,  akár több generációra visszatekintve is, meghatározó lehet a megelőzésben.
Egyes források a következő aminosavak táplálékkal történő adagolását ajánlják: metionin, lizin, treonin, triptofán. Gergely André barátom saját, probléma mentes vedléssel kapcsolatos tapasztalatai is ezt támasztják alá. A sikeres tollváltást elősegítendő, megemlítik egy telítetlen zsírsav, a lecitin, egyes B-vitaminok valamint a cink, a folsav és a biotin adagolásának a jelentőségét is. Léteznek speciálisan vedlést segítő készítmények is
A madarak rendszeres fürdetése - lehetőség szerint fürdősó alkalmazásával  - is megkönnyíti a tollváltást. A fürdés során felpuhul a bőr és természetesen a bőrre tapadt port, valamint egyéb szennyező anyagokat is el tudja távolítani a madár. Ezzel is csökkentve a pórusok eltömítődésének lehetőségét.
Néhány tapasztalt kanári tenyésztők javasoljuk a következő aminosavakat a sikeres, csomómentes vedlés: metionin, lizin, treonin és triptofán, amely megtalálható a különböző élelmiszereket). Azt is sugallják, hogy a lecitin (egy telítetlen zsírsav) is segíti, amely lehetővé teszi a toll növekedés előfordulnak simán. A megfelelő B-vitamin, ásványi anyag tartalma (különösen a cink), folsav és biotin is emlegetik, mint lényeges elemeit, amelyek egy problémamentes vedlés. - See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&prev=/search%3Fq%3DFeather%2BCysts%2B/%2BFeather%2BLump%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Dkzz%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26channel%3Dsb&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=http://www.avianweb.com/feathercysts.html&usg=ALkJrhiwwVE_FumTJA9JQ3OzkSd5Fp6KlA#sthash.im8Gaq45.dpuf
Sajnos tudok képeket közölni. Egy Hollandiában vásárolt consort tojóm ugyanis 3! év  után, az őszi vedlést követően produkálta az említett tüneteket. Hát had ne mondjam, hogy kibírtam nevetés nélkül, mikor észrevettem. Másik delikvens, egy nagyon késői kelésű zöld consort hím, mely egyedül kelt ki a 4 tojásos fészekaljból. Anyja, aki korábban kitűnően nevelt, most teljesen elhanyagolta a kicsit, emiatt át is "mentettem" egy Raza Espanola pár alá.  Itt aztán rendesen -már amennyire ez rendes- felnőtt a mostohatestvéreivel együtt. A rendellenes tollazat már az első vedlés előtt látható volt, de akkor ezt betudtam a hányatott gyerekkornak. Végül aztán kiderült, hogy ez a vontatott fejlődés maradandó károkat okozott a tollazatban.

Némelyik csomó, alig gombostűfejnyi , míg néhány eléri a bors-, sőt a borsószem méretet is.


A kisebbek mellet találtam olyan tollakat, amelyek nem nyíltak ki teljesen, így úgy néztek ki, mint egy miniatűr ecset. 

 A nagyobb göbök környékén kisebb nagyobb tollmentes bőrfelület látható. 

Jellemzően a test oldalán, illetve a válltollak között jelentek meg a kinövések.

A madarakat egyébként szemmel láthatóan nem különösebben zavarják a ciszták. A hím rendszeresen és rendesen énekel.Tóth Sándor könyvében több tényezőt is említ, amelyek felelősek lehetnek a ciszták kialakulásáért. Ilyenek a; bőrsérülések, táplálási hiányosságok és fertőzések. A cisztásodási hajlam öröklődését sem zárja ki.
Egyes tenyésztők szerint, a nem-intenzív madarak egymás közötti párosításának, generációkon keresztül történő alkalmazása is előidézheti a ciszták megjelenését.
Ezek után legyen okos az ember! 
Saját hatáskörben, az, hogy ezeket a madarakat a tenyésztésből kizárom az nem kérdés!
Kovács Krisztián tenyésztőtársunk küldött egy linket, melynek segítségével láthatjuk, létezik műtéti eljárás, melynek során, (etikusan,altatásban), eltávolítják a cisztákat. Ám ezek kiújulhatnak, sőt számuk még növekedhet is.
Találtunk videókat otthoni körülmények között elvégzett "műtétekről" is, de ezt nem volt szívünk ide feltenni.
forrás:
http://www.avianweb.com/feathercysts.html
Tóth Sándor: A Színkanári Tartása és Tenyésztése magánkiadás,2002
http://www.galamb.hu/